Konačno prelomili! Postignut sporazum o Bregzitu

Autor: Tanjug

Svet

17.10.2019

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski premijer Boris Džonson i Evropska unija postigli su dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU. Britanski parlament glasaće o sporazumu u subotu. Irski unionisti i labursti poručuju da neće podržati sporazum.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Imamo odličan novi sporazum koji vraća kontrolu - napisao je Džonson na Tviteru nekoliko sati pre održavanja samita u Briselu, prenosi Rojters. 

Informaciju o postizanju sporazuma je potvrdio i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker na Tviteru.

- Ovo je fer i balansiran dogovor za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo koji svedoči o našoj posvećenosti pronalaženju rešenja - napisao je Junker koji je predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku uputio pismo kojim ga obaveštava da je sporazum postignut.

Da bi stupio na snagu postignuti sporazum sa evropske strane moraju da potvrde EU lideri na samitu kao i Evropski parlament. 

Glavni pregovorač EU Mišel Barnije je u obraćanju rekao da postignuti sporazum "daje odgovor na neizvesnosti koje je doneo Bregzit".

Barnije je govorio i o ključnom pitanju – statusu Severne Irske. Rekao je da Severna Irska ostaje u britanskoj carinskoj zoni, a period tranzicije trebalo bi da traje do kraja 2020. godine.

Dodao je da će skupština Severne Irske odlučiti o trgovinskom delu sporazuma prostom većinom.

Parlament u Londonu će se izjasniti u subotu, Irci ključni

O sporazumu Velike Britanije i EU treba da se izjasni i Britanski parlament u subotu. 

Irska Demokratska unionistička stranka (DUP) saopštila je ranije danas da ne može da prihvati sporazum, pre svega zbog carinskih pitanja.

Bez podrške DUP-a, sporazum o Bregzitu verovatno neće proći glasanje u Britanskom parlamentu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

Ako sporazum ne prođe glasanje, Džonson će morati da traži novo odlaganje Bregzita, zakazano za 31. oktobar.

Lideri EU su više puta do sada isticali da za Britance nema novih rokova.

Nedugo nakon postizanja sporazuma, oglasili su se i lideri britanske opozicije, uglas poručujući da je sporazum loš za Veliku Britaniju.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin rekao je da je Džonson postigao još gori sporazum sa Briselom nego onaj o kome se pre njega dogovorila bivša premijerka Tereza Mej.

Smatra da narod treba da ima završnu reč po pitanju sporazuma o Bregzitu. 

Takođe, i liderka liberalnih demokrata Džo Svinson poručuje da je "borba za Bregzit daleko od kraja".

"Sporazum Borisa Džonsona je loš za našu ekonomiju, za naše javne službe, za naše okruženje. Narednih nekoliko dana usmeriće našu državu za naredne generacije. Odlučnija sam nego ikada pre da stopiram Bregzit", poručila je Džo Svinson. 

Protiv sporazuma je i Škotska nacionalna partija. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading