Tramp ostvario pretnju: Amerika uvela carine na evropsku robu, EU najavljuje OSVETU

Autor: Tanjug

Svet

18.10.2019

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države su u ponoć između četvrtka i petka uvele carine na uvoz evropske robe vredne 7,5 milijardi dolara, javlja radio Dojče vele na engleskom jeziku (DW).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Vašington je ovu meru najavio kao odgovor na subvencije koje su neke evropske vlade odobrile Erbasu, kako bi nadoknadio štetu od 7,5 milijardi dolara koju je, kako tvrdi, zbog nelojalne tržišne konkurencije pretrpeo američki proizvođač aviona Boing.

Svetska trgovinska organizacija (STO) je u ponedeljak odobrila ovaj plan Vašingtona, koji uključuje carinu od 10 odsto na uzvos Erbasovih aviona i od 25 procenata na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU, među kojima su i francuska vina, italijanski sir i škotski viski.

Carine će u većoj meri pogoditi zemlje u kojima Erbas ima proizvodnju - Britaniju, Francusku, Nemačku i Španiju, imajući u vidu cenu jednog aviona naspram vina, sira ili viskija.

Iz Evropske unije su rekli da žale zbog američkog poteza, ali i da nemaju drugih opcija osim da uzvrate istom merom.

Agencija AP prenosi da vodeća italijanska poljoprivredna lobi grupa, Koldireti, prognozira 20-procentni pad prodaje domaćih proljprivrednih proizvoda koji su na meti američkih tarifa.

Iz Koldiretija kažu da će carine od 25 odsto naneti štetu prodaji italijanskog parmezana i gorgonzola sira u Sjedinjenim Državama, kao i suhomesnatih proizvoda, agruma i likera. Izvoz italijanskih proizvoda na tarifnoj listi je vredan 550 miliona dolara.

Predsednik Koldiretija, Etore Prandini, pozvao je italijansku vladu da pokrene promotivne programe za italijanske poljoprivredne proizvode na drugim izvoznim tržištima i da pruži pomoć proizvođačima.

On je naveo da su proizvođači "u opasnosti da trpe posledice savršene oluje između američkih tarifa i Bregzita, nakon gubitaka teških milijardu evra tokom poslednjih pet godina zbog ruskog embarga", prenosi AP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading