Posle 3 godine završena istraga o mejlovima Hilari Klinton

Autor: Tanjug, Republika

Svet

19.10.2019

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stejt department okončao je internu istragu korišćenja adrese privatne elektronske pošte bivše američke državne sekretarke Hilari Klinton i utvrdio prestupe ukupno 38 osoba.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hilari Klinton

Kako prenosi AP, od tih 38 osoba, neki bi mogli da se suoče sa disciplinskim postupkom.

Istragom pokrenutom pre više od tri godine utvrđeno je da je tih 38 osoba odgovorno za ukupno 91 slučaj slanja poverljivih podataka iz ličnog imenika Hilari Klinton, navedeno je u pismu koje je ove sedmice poslato republikanskom senatoru Čaku Gresliju.

Njih 38 su aktuelni službenici Stejt departmenta, koji nisu identifikovani.

Prekršaji će biti evidentirani u njihovim dosijeima i mogli bi disciplinski odgovarati, ali još nije poznato na koji tačno način.

Uprkos tome što su u izveštaju utvrđene nepravilnosti - navedeno je da istražitelji nisu došli do, kako je navedeno, ubedljivih dokaza o sistemskom, namernom pogrešnom korišćenju poverljivih informacija.

Navedeno je međutim da je upotreba privatnog imejl naloga Hilari Klinton uticala na ugrožavanje tajnosti podataka.

Istraga je obuhvatila ukupno 33.000 elektronskih poruka Hilari Klinton nakon što su informacije iz njene private prepiske počele da cure u javnost. Istražioci su objavili da su utvrdili ukupno 588 prekršaja u vezi sa poverljivim informacijama - dok to nije bilo moguće utvrditi u 497 slučajeva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil i Hilari Klinton

U izveštaju je zaključeno da korišćenje lične elektronske pošte za obavljanje zvaničnih poslova povećava stepen rizika od kompromitacije jer privatni sistem nije moguće nadzirati i kontrolisati upade u mrežu - na nivou zaštite mreže Stejt departmenta.

Pregled elektronske pošte Hilari Klinton počeli su 2016. pošto su u javnost procurele 22 poruke sa njenog privatnog imejla i servera označene strogom tajnom.

Hilari Klinton se tada kandidovala u predsedničkoj trci u kojoj joj je protiv kandidat bio aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.

Ta priča je inače, podseća Glas Amerike, postala lajtmotiv Trampove predsedničke kampanje.

Generalni inspektor Sekretarijata pravde tada je objavio da istražioci FBI nisu pronašli dokaze da je server hakovan, dok je jedan neimenovani forenzičar tada poručio da je prilično uveren da se nije dogodio nikakav upad.

Džejms Komi, tadašnji direktor Federalnog istražnog biroa Klinton je označio izuzetno nepažljivom zbog toga što je koristila privatnu komunikaciju i server za obavljanje zvaničnih državnih poslova, poručivši da će se FBI uzdržati od pokretanja postupka.

Čak Gresli, republikanac iz Ajove, istragu je započeo 2017. godine dok je bio na funkciji predsednika Odbora za pravoosuđe Senata.

Bio je izrazito kritičan odnosom Klintonove prema poverljivim informacijama i zalagao se da bude administrativno kažnjena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading