Zveckanje oružjem velikih sila sve glasnije: Erdogan preti nuklearkama! Ameri spremni da reaguju!

Autor:

Svet

22.10.2019

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija u Siriji je kritična, svi to vide i shvataju, konsultacije Rusije i Turske po tom pitanju su veoma nužne, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na početku sastanka sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp i Erdogan

- Mislim da je naš današnji sastanak, naše konsultacije su veoma potrebne. Želim da izrazim nadu da će u poslednje vreme postignuti nivo rusko-turskih odnosa odigrati ulogu u rešavanju svih složenih pitanja koja su se pojavila u regionu i omogućiti nam da pronađemo odgovore na sva, čak i veoma teška pitanja u interesima i Turske i Rusije i svih zemalja regiona - rekao je Putin.

Šef Kremlja je istovremeno izrazio nadu da će nivo tursko-ruskih odnosa omogućiti da se pronađu odgovori na složena pitanja rešavanja sirijske krize i u interesu Rusije i u interesu Turske. Inače, sastanak svetskih moćnika u Sočiju usledio je na dan isteka roka obustave turske vojne operacije.

Erdogan je nedavno rekao: "Neke zemlje imaju rakete s nuklearnim bojevim glavama. A mi ih ne smemo imati. To ne mogu prihvatiti". Pritom je spomenuo Izrael. "Nama je Izrael blizu. Gotovo smo susedi. Oni imaju rakete i time plaše druge zemlje. Niko ih ne može dodirnuti", kazao je turski čelnik na skupu svoje vladajuće stranke AKP.

Analitičari kažu da je tim izjavama možda hteo upozoriti da Turska, ako Iran i Saudijska Arabija krenu s nuklearnim oružjem, u takvoj situaciji neće biti pasivan promatrač. S druge strane, američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je predsednik Donald Tramp u potpunosti spreman da upotrebi vojnu moć protiv Turske ako to bude potrebno.

Putin: Situacija u regionu je vrlo kritična, to svi vidimo i razumemo

Uprkos tome, Pompeo tvrdi da bi Vašington više voleo da se sve reši diplomatskim putem. - U slučaju da vojna sila bude neophodna, Tramp je spreman da je upotrebi - upozorio je američki državni sekretar.

Dodao je i da je na predsedniku SAD da odluči da li je Turska prešla tu crvenu liniju da bi takva mera Vašingtona bila potrebna. Prethodno je ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio da je turska vojska spremna da obnovi operaciju "Izvor mira" na severu Sirije ukoliko SAD ne ispune svoju obavezu da utiču na povlačenje kurdskih snaga s tursko-sirijske granice.

Pre početka razgovora Putina i Erdogana portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su na stolu "mnoge teme". - Događaji na severoistoku Sirije daju razlog za zabrinutost i mogu da nanesu štetu političkom rešenju. Ruska i turska strana su u kontaktu - podvukao je Peskov. S druge strane, Erdogan je izjavio da će Ankara "preduzeti korake" u Siriji nakon razgovora sa predsednikom Rusije s obzirom na to da od 9. oktobra vodi operaciju "Izvor mira" u Siriji, te je upozorio da će njegove snage "zdrobiti glave" sirijskim kurdskim snagama ako se ne povuku iz graničnog područja.

*Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije ISIS

* Kurdi i Damask su zatim zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj

* Asad je pokrenuo vojsku do severne granice i zauzeo nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku

* Vašington i Ankara su 17. oktobra objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati

* Za to vreme trebalo je da povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije kako bi se stvorila tampon-zona

* Nju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Bez obzira na to, mediji prenose da se privremeno primirje povremeno narušava

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading