Ne žele više da ispaštaju: Poljoprivrednici tuže Angelu Merkel zbog globalnog zagrevanja!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

31.10.2019

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri nemačke porodice poljoprivrednika izvode kancelarku Angelu Merkel pred sud, tvrdeći da njena vlada ne čini dovoljno u borbi protiv klimatskih promena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Tužba koja će biti danas saslušana prvi je pokušaj u Nemačkoj da vlasti zakonski preuzmu odgovornost za obaveze koje su uložile za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Slični slučajevi drugde su imali mešovitog uspeha.

Porodice koje podržavaju ekološku grupu Grinpis tvrde da njihove farme već trpe posledice globalnog zagrevanja koje je stvorio čovek, a da je Nemačka, jedan od najvećih svetskih emitera gasova sa efektom staklene bašte u istoriji, delimično odgovorna.


Njihova advokatica Roda Ferhejen rekla je da njeni klijenti žele da sudije odluče da li je vladino postavljanje ciljeva za smanjenje emisije za 2020. godinu pravno obavezujuće.

Nemačko ministarstvo za zaštitu životne sredine priznalo je da će propustiti svoj cilj za 2020. godinu, ali da se sada koncentriše na ambiciozniji cilj smanjenja emisija za 55 odsto do 2030. godine.

- Mi smo ujedinjeni istim ciljem - navodi se u saopštenju ministarstva.


Anike Peters, strućnjak za klimu iz Grinpisa, rekla je da novi cilj znači da će prvobitni plan za 2020. biti odložen za pet godina, uzrokujući znatnu štetu ljudima u Nemačkoj i drugde u svetu.

- Kroz neuspeh da utiče na klimatske promene, Nemačka vlada krši osnovna prava ljudi u Nemačkoj - rekla je ona dodajući da "to neće prihvatiti".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading