ZVANIČNO JE! KRENUO IMPIČMENT: Predstavnčki dom usvojio rezoluciju o procesu opoziva Trampa

Autor: Tanjug

Svet

31.10.2019

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je rezoluciju kojom se formalno utvrđuje postupak opoziva predsednika Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Za usvajanje rezolucije glasalo je 232 predstavnika, protiv je bilo 196 - među njima i dvoje demokrata.

Glasanje je potvrdilo podelu u Predstavničkom domu između većine koju imaju demokrate, a čiji lideri tvrde da nije bilo ni potrebe da se donosi takva rezolucija da bi se proces učinio legitimnim i manjinskih republikanaca, koji su se do sada protivili istrazi kao previše zatvorenom procesu u kojem im nije omogućeno da učestvuju na jednakim osnovama, preneo je Glas Amerike.

-Preduzimamo ovaj korak kako bismo uklonili svaku sumnju u to da li Trampova administracija može da uskraćuje predavanje dokumenta, sprečava svedočenje svedoka, zanemaruje obavezujuće pozive ili nastavlja da opstruira Predstavnički dom - rekla je predsedavajuća tog tela Nensi Pelosi u pismu upućenom zakonodavcima demokratama.
 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nensi Pelosi

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da rezolucija "ni izbliza ne uspeva" u pokušaju da proces istrage učini fer i pravičnim.


- Razumem da su se mnoge demokrate u Predstavničkom domu odlučile za opoziv pre mnogo godina, ali osnovne norme pravde neće ispariti samo zato što su se demokrate u Vašingtonu već odlučile -rekao je Mekonel.

Odbori Predstavničkog doma za obaveštajne poslove, spoljne poslove i nadzor imali su prilike da čuju svedočenja diplomata i drugih zvaničnika iza zatvorenih vrata, dok istražuju da li bi Tramp trebalo da bude opozvan, zbog toga što je tražio od strane zemlje - Ukrajine - da "iskopa prljavštinu" o svom političkom rivalu, što bi mu pomoglo da osvoji drugi mandat.

 

 

U rezoluciji se traži prelazak na javne pretrese, dok bi Odbor za obaveštajna pitanja konačno bio u obavezi da izda izveštaj sa sopstvenim zaključcima i preporukama Odboru za pravosuđe, a koji bi onda bio odgovoran za donošenje odluke o tome da li da se preporuči opoziv Trampa pred punim sazivom Predstavničkog doma.

 
RepublikaFoto: AP/Evan Vucci
Džon Bolton

Odbori bi u četvrtak trebalo da saslušaju svedočenje Timotija Morisona, koji je bio Trampov glavni savetnik za ruska i evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost, sve dok u sredu nije podneo ostavku, izjavio je visoki zvaničnik administracije.

Istovremeno, prema pisanju američkih medija, demokrate u Predstavničkom domu pozvale su bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da svedoči sledeće nedelje u okviru istrage o opozivu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading