Lavrov bez uvijanja: Bagdadi je produkt SAD

Autor: Tanjug

Svet

01.11.2019

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider DAEŠ-a Abu Bakr el Bagdadi bio je proizvod SAD, a njegova likvidacija još nije potvrđena, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

- Ministarstvo odbrane Rusije je već dalo komentar o Bagdadiju. Želimo da dobijemo dodatne informacije. Sve je bilo objavljeno u slavodobitnom i likujućem stilu, ali naši vojnici za sada analiziraju dodatne činjenice - mnogo onoga što su saopštile SAD oni još ne mogu da potvrde - rekao je Lavrov u intervjuu za televizijski kanal "Rusija 24“.

Ministar je dodao da je „likvidacija teroriste, ako je nje zaista bilo - pošto je Bagdadi već mnogo puta proglašavan mrtvim - verovatno pozitivan korak, ako se ima u vidu njegova štetna uloga u formiranju DAEŠ-a i u pokušaju da se stvori kalifat“.

Lavrov je, istovremeno, podsetio da je Bagdadi proizvod Sjedinjenih Američkih Država.

 

 

- DAEŠ kao takav je nastao nakon nezakonitog ulaska u Irak, rasturanja iračke države i puštanja ekstremista iz zatvora. To su bili ekstremisti koje su Amerikanci tamo držali, a zatim su ih pustili na slobodu. Zbog toga su u izvesnom stepenu Amerikanci likvidirali onog kog su sami proizveli, ako se to zaista dogodilo - rekao je Lavrov.

Predsednik SAD Donald Tramp je 27. oktobra saopštio da je likvidiran Bagdadi. Prema njegovim rečima, tokom operacije američke vojske terorista je aktivirao samoubilački pojas, ali je ipak „brzo i precizno identifikovan“.

Kasnije je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao da Moskva nema verodostojne informacije o tome da je američka vojska izvela novu operaciju protiv Bagdadija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading