SAD RADE NA RASKOLU U PRAVOSLAVLJU! Lavrov sklopio kockice: Prvo je Pompeo putovao u Atinu, a onda je poglavar Grčke crkve "prešao Rubikon"

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

06.11.2019

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"SAD pokušavaju da prodube raskol u celom pravoslavnom svetu", izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

On je naglasio da je, pre nego što je poglavar Grčke pravoslavne crkve arhiepiskop Atinski Jeronim poslao "mirovno pismo" poglavaru „pravoslavne crkve Ukrajine" Epifaniju, u Atinu doputovao generalni sekretar SAD Majk Pompeo.

Lavrov ukazuje da Pompeo "nije krio da je među pitanjima koje je on tamo rešavao bilo i to pitanje".

- Poglavar raskolničke "pravoslavne crkve Ukrajine" Epifanije je javno izjavio da bi formiranje te strukture bilo nemoguće bez direktne podrške SAD - dodao je ruski ministar.

 

 

Lavrov je naglasio da u Moskvi nisu videli zvanično priznanje nove ukrajinske strukture, već su samo o tome slušali u pismu arhiepiskopa Jeronima.

Diplomata je naglasio da crkveno pitanje neće postati prepreka za međudržavne odnose Rusije i Grčke.

Ministar je naglasio da „Rusija nema nikakvu želju da veštački pravi probleme i prepreke za razvoj saradnje u svim oblastima".

Podsetimo - u oktobru je arhiepiskop Atinski i cele Grčke Jeronim zvanično priznao autokefalnost "pravoslavne crkve Ukrajine". Ruska pravoslavna crkva je prekinula odnose sa poglavarom Grčke crkve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading