Veliki korak ka miru u Ukrajni: Vojske najavile povlačenje

Autor: Tanjug, Republika

Svet

09.11.2019

21:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska vojska saopštila je da su i njene snage i proruski pobunjenici počeli povlačenje trupa u bažnom sektoru na liniji frotna na istoku Ukrajine. Ukrajinski predsednik Zelenski poziva na samit mira.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ukrajinska vlada i proruski pobunjenici počeli su povlačenje svojih snaga u važnom sektoru na liniji fronta na istoku Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska.

- Povlačenje vojnika i naoružanja je počelo - rekao je novinarima visoki vojni zvaničnik Bogdan Bondar.

Novinska agencija pobunjeničke Donjecke narodne republike je prenela da vlasti Donjecka pozdravljaju početak povlačenja oružja i vojnika.

Operacija je detaljno dogovorena, i počela je malo posle podne po lokalnom vremenu, ispaljivanjem signalnih raketa s obe strane, belih, kao znak da su obe strane spremne, a zatim i zelenih, za početak povlačenja.

Pod nadzorom posmatrača OEBS-a, vojnici s obe strane su krenuli u uređeno odstupanje i povukli se za po jedan kilometar.

Razdvajanje je bilo planirano za ponedeljak, a potom i za petak, ali je bilo odloženo zbog razmene vatre u tom području. Prethodno je do povlačenja trupa došlo jednom u junu i krajem oktobra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vadim Pristajko

Ove nedelje je šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko rekao da je povlačenje u području sela Bogdanivka poslednji preduslov za organizovanje četvorostranog samita lidera Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske.

Pristajko je izrazio nadu da bi do sastanka Vladimira Putina, Vladimira Zelenskog, Angele Merkel i Emanuela Makrona moglo doći još ovog meseca u Parizu. To bi bio prvi sastanak na tom nivou u rešavanju ukrajinske krize od 2016.

Zelenski je uradio puno na uspostavljanju mira

Moskva je do sada uslovljavala nastavak pregovora povlačenjem vojske iz tri sektora na frontu.

Pokušaji da se dođe do mira su dobili novi podsticaj dolaskom Zelenskog na čelo Ukrajine u maju, međutim, povlačenje trupa izaziva dosta zabrinutosti u Ukrajini, pre svega među veteranima. Zelenski, međutim, ne prestaje da poziva na samit, u nadi da će se rat tako okončati.

SIGNALNE RAKETE

Narodna milicija samoproglašene Donjecke narodne republike ispalila je signalne rakete, čime je objavila da pokreće povlačenje trupa sa linije razgraničenja, u blizini Petrovska.

Rakete su ispaljene u 13 časova po lokalnom vremenu, na šta je ukrajinska strana takođe odgovorila ispaljivanjem raketa, što je bio znak da snage pomeraju i oni u svoju pozadinu.

Glavni komandant operacija ukrajinske vojske Vladimir Kravčenko rekao da će povlačenje snaga kod Petrovska trajati tri dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading