Bivši američki predsednik, dobitnik Nobela za mir, u teškom zdravstvenom stanju!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.11.2019

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Barak Obama? Ne, ne, ako ste zbog Nobelove nagrade za mir pomislili da je Barak Obama - ratni jastreb, čovek pod čijom su komandom američke trupe pobile silu civila - žena, dece i staraca širom planete - u lošem zdravstvenom stanju, pogrešili ste. Blizu kraja svog životnog puta je jedan drugi bivši američki predsednik - Džimi Karter (95), koji je primljen u bolnicu u Atlanti zbog pritiska na mozak uzrokovanog krvarenjem nastalim nakon nedavnih padova, a koji je takođe dobitnik Nobelove nagrade za mir.

RepublikaFoto: wikipedia.org
Džimi Karter

Kako smo došli do toga da u istoj rečenici stoje reči "američki predsednik" i "Nobelova nagrada za mir", i kako se uopšte došlo do toga da se razmišlja da predvodnicima najmoćnijie ratne sile u istoriji čovečanstva budu dodeljivana najveća antiratna priznanja - to će nam suditi potomci, ali, to nije tema ove priče - pa je bolje da se vratimo istoj.

Naime, u saopštenju Karter centra navodi se da je zahvat ublažavanja pritiska na mozak zakazan za utorak ujutru, kao i da je njegova supruga Rozalin sa njim. Karter je primljen u bolnicu tri nedelje nakon što je pao u kući i polomio karlicu. Inače je u toku ove godine Karter, koji je i najstariji bivši američki predsednik, tri puta pao u svojoj kući.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bela kućađ

Karter je postao predsednik 1976. godine, a njegov mandat obeležile su ekonomska i energetska kriza, kao i uzimanje američkih taoca od strane Irana. Na izborima 1980. izgubio je od Ronalda Regana, a nakon napuštanja Bele kuće bavio se humanitarnim radom, pronalaženjem mirovnih rešenja za međunarodne konflikte, promovisanje ljudskih prava i ekonomskog razvoja, za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir 2002.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading