DODIK ZAGRMEO: Tužićemo visoke predstavnike zbog kršenja Dejtona!

Autor: Tanjug

Svet

12.11.2019

22:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska inicirati formiranje fonda za prikupljanje novca za tužbe protiv visokih predstavnika koji su obavljajući tu funkciju kršili Ustav i Dejtonski sporazum.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milorad Dodik

- Jedino nam preostaje da ih tužimo u njihovim zemljama, jer Srpska nema kapacitet da pokreće sporove na međunarodnim sudovima. Ipak, možemo da ih privatno tužimo - rekao je Dodik novinarima u Drvaru, komentarišući rezultate sinoćne posebne sednice Narodne skupštine na kojoj je usvojena Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, kao i 20 zaključaka koje je predložila vladajuća većina.Dodik je rekao da se Skupština na sednici referisala na uporno kršenje Dejtonskog sporazuma, te odbacila neustavna bonska ovlašćenja koja su koristili visoki predstavnici u BiH i time uticali na politički sistem u BiH.

- Tražimo da razgovaramo sa FBiH i drugim konstitutivnim narodima kako reagovati na kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma. Ranije je naše suprotstavljanje pomenutim ovlašćenjima bila jeres, ali sada su stvoreni uslovi da kažemo jasno da ne možemo živeti u uslovima prevara, nametanja zakona, kršenja Ustava, međunarodnog prava i podmetanja visokog predstavnika- ocenio je Dodik.

On je naglasio da je bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, koji je preminuo, naneo mnogo zla u tom smislu.

 

 

- Ipak, posledice njegovog delovanja moraju biti otklonjene jer ne možemo da tome damo legitimitet, što je i bila jedna od osnovnih ideja posebne sednice Parlamenta- rekao je Dodik.

Narodna skupština je na Posebnoj sednici, koja je trajala do duboko u noć, juče usvojila Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.

Usvojeno je 20 zaključaka koji se tiču inicijative za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika, ukidanje bonskih ovlašćenja, pokrtanje reforme pravosudnih institucija na nivou BiH, zatim očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta do samoopredeljenja, kao i saradnje sa NATO, ali ne i članstva BiH u toj alijansi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading