"Još 100 milijardi dolara u odbranu NATO"

Autor:

Svet

15.11.2019

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"NATO je snažniji i agilniji nego što je to bio mnogo godina ranije", poručio je u u Vašingtonu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg posle susreta sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stoltenberg i Tramp

On je u Beloj kući rekao novinarima da NATO ima najveća pojačanja u kolektivnoj odbrani od kraja Hladnog rata i da su prvi put u istoriji Alijanse borbene trupe raspoređene na istočnom krilu - u baltičkim zemljama i u Poljskoj.

- Utrostručili smo obim snaga za brzo reagovanje, modernizovali komandnu strukturu i evropski saveznici i Kanada sada ulažu više u odbranu i kupuju modernu opremu - rekao je Stoltenberg u odgovoru na pitanje novinara da prokomentariše nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je NATO na samrti, preneo je Glas Amerike.

Stoltenberg je dodao da je NATO više puta pokazao da je, uprkos unutrašnjim razlikama, ujedinjen oko ključnog zadatka, a to je da članice štite i brane jedna drugu na osnovu principa - jedan za sve i svi za jednog.

 

 

- Bilo koji pokušaj distanciranja Evrope od Severne Amerike oslabiće transatlantske veze i širu Evropu i zbog toga moramo da budemo ujedinjeni jer je to način da se pobrinemo da su naše zemlje i narodi bezbedni - poručio je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je rekao da je s predsednikom Trampom, između ostalog, razgovarao o pripremama za samit NATO u Londonu, početkom decembra, kao i o većem izdvajanju članica za odbranu.

- Članice sada više ulažu i do kraja naredne godine će biti izdvojeno dodatnih više od 100 milijardi dolara za odbranu širom Evrope i Kanade. To pokazuje da jasna poruka predsednika Trampa ima stvaran uticaj i to NATO čini snažnijim - rekao je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg se prethodno u Stejt departmentu sastao s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, s kojim je otvorio i ministarski sastanak zemalja članica globalne koalicije za borbu protiv Islamske države. Na sastanku sa Pompeom je rekao da borba nije gotova, da je Islamska država i dalje pretnja, a da je situacija u severoistočnoj Siriji "nestabilna i teška".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading