Kineska vojska čistila ulice Hongkonga

Autor: Tanjug, Republika

Svet

16.11.2019

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska narodnooslobodilačka armija je iznenadila stanovnike Hongkonga kada su se njeni pripadnici pojavili na ulicama u majicama i kratkim pantalonama pomažući stanovnicima da ociste krhotine posle antivladinih protesta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako prenosi Rojters, prisustvo vojnika na ulicama, čak i kada pomažu čishenju puteva u blizini njihove baze, moglo bi ublažiti dalje polemike oko autonomnog statusa ove kineske teritorije. Čišćenje je usledilo posle policijske akcije u petak protiv demonstranata na kineskom univerzitetu, kome deo demonstranata i dalje blokira pristup.

Prodemokratske organizacije smatraju da bi operacija čišćenja mogla predstavljati "ozbiljan presedan" ako gradska vlast pozove vojsku da se pozabavi unutrašnjim problemima.

Bezbednosni analiticari procenjuju da je oko 12.000 vojnika do sada smešteno širom Hongkonga - što je više nego dvostruko od uobičajenog broja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading