Bugari traže od SAD: Dajte nam "Patriot"

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

18.11.2019

22:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči posete bugarskog premijera Bojka Borisova Sjedinjenim Američkim Državama, Atlantski savet Bugarske apelovao je na premijera da porazgovara sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o "strateški važnim pitanjima za zemlju“.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bojko Borisov

Kako se navodi, ta pitanja uključuju „suprotstavljanje ruskom hibridnom ratu protiv Bugarske, izgradnju zajedničkih bugarsko-američkih odbrambenih objekata i pružanje podrške prilikom kupovine sledeće grupe od osam aviona F-16“.

Pored toga, iz Organizacije su istakli da se nadaju da će premijer pokrenuti pitanje i mogućeg razmeštanja sistema "Patriot“ na teritoriji Bugarske.

- Atlantski savet Bugarske očekuje američku podršku u raspoređivanju savezničkih sistema PVO i PRO odbrane "Patriot" na našoj teritoriji u slučaju potrebe, u kontekstu jačanja prisustva NATO-a na jugoistoku - navodi se u saopštenju bugarske organizacije na Fejsbuku.

Podsetimo, ranije su iz Atlantskog saveta više puta izražavali zabrinutost zbog ruskih sistema S-400 na vojnim vežbama u Srbiji. Iz Organizacije su čak istakli da je moguće da ruski sistemi ostanu na teritoriji Srbije.

Na teritoriji Bugarske se nalaze četiri baze za zemlje-članice NATO-a, koje mogu zajedno da ih koriste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading