Merkelova oštro kritikovala Makrona: Dosadilo mi je da lepim šoljice koje vi razbijate

Autor: Tanjug

Svet

24.11.2019

22:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odnos francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel otežavaju različiti politički pristupi dvoje šefova vlada. Na marginama proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida, nemačka kancelarka je u privatnom razgovoru oštro kritikovala kolegu, navodi "Njujork tajms".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova i Makron

- Shvatam vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se da skupljam krhotine. Stalno moram da lepim šoljice koje ste vi razbili, samo da bismo mogli da sednemo i popijemo šolju čaja - rekla je navodno Makronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel.

Makron je ranije oštro kritikovao NATO i izazvao gnevne reakcije u savezu, prenosi "Blic".

U intervjuu "Ekonomistu" francuski predsednik zaključio je da je NATO zbog nedostatka dogovora doživeo "moždanu smrt", da bi Merkel odmah posle toga odbacila njegove tvrdnje kao preterane.

Kada je Evropska unija u pitanju, Makron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, iako su obe zemlje zapocele teške reforme kako bi ispunile kriterijume, a Severna Makedonija je na zahtev susedne Grčke čak promenila ime, podseća "Njujork tajms".

Razgovor dvoje lidera ističe u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Nemačke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten sa nivoa samita u rang skupa lidera povodom proslave 70. godišnjice saveza.

- Odnosi Francuske i Nemačke odavno nisu bili tako loši. Skoro nisam doživela takvu ogorčenost i nerazumevanje - izjavila je Klaudia Major, analiticar bezbednosti pri Nemačkom institutu za međunarodnu politiku i bezbednost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading