Kina uvela sankcije Americi

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

02.12.2019

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je suspendovala razmatranje zahteva Sjedinjenih Američkih Država za posetu ratnih brodova i aviona Hongkongu, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Si Đinping

Peking je, takođe, uveo sankcije za nekoliko nevladinih američkih organizacija, uključujući "Hjumans rajt voč" (Human Rights Watch), NDI i "Fridom haus" (Freedom House).

Ove mere predstavljaju odgovor na zakon o Hongkongu koji je usvojio Vašington.

- Kada će se ovo završiti zavisi od daljih koraka Sjedinjenih Američkih Država - naglasila je portparolka.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp potpisao dva zakona o Hongkongu - o zaštiti ljudskih prava i demokratije, kao i o zabrani isporučivanja policijske opreme u Hongkong.

Ovim dokumentima se menja zakon o politici Sjedinjenih Američkih Država o Hongkongu iz 1992. godine i predlaže godišnje revidiranje trgovinskih odnosa sa ovim regionom u zavisnosti od stepena njegove autonomije.

Od početka juna u Hongkongu se održavaju masovni protesti izazvani razmatranjem nacrta zakona o izručenju. Na kraju su vlasti učinile ustupke i početkom oktobra ovaj dokument je povučen.

Bez obzira na to, neredi nisu prestali, postali su malobrojniji, ali nasilniji. Za samo šest meseci u Hongkongu je održano više od 900 demonstracija i marševa, a privedeno je gotovo šest hiljada ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading