(VIDEO) SRPSKI TELEGRAF I REPUBLIKA U LONDONU: Sve spremno za samit NATO

Autor:

Svet

02.12.2019

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U britanskoj prestonici Londonu sutra počinje dvodnevni samit NATO povodom 70. godišnjice postojanja Alijanse, koji će prvi put zajedno sa vodećim svetskim medijima direktno sa lica mesta pratiti i Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Glavni igrači samita NATO u Londonu: Merkelova i Tramp
Foto: Republika

U gradu deluje da je sve spremno za početak skupa na kojem će britanski premijer Boris Džonson ugostiti predsednika SAD Donalda Trampa, nemačku kancelarku Angelu Merkel, predsednika Francuske Emanuela Makrona, kao i druge NATO saveznike, među kojima je i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Samit počinje samo četiri dana nakon terorističkog napada na Londonskom mostu, u kojem su život izgubile dve osobe, a troje povređeno, kada je osuđeni, pa prevremeno oslobođeni islamista Usman Kan sa dva noža u rukama krenuo u pokolj, posle čega je intervencijom prolaznika bio zaustavljen, a policija ga je potom ubila.

 

Prvog dana samita biće održan skup "NATO se angažuje" (NATO Engages), na kojem će se obratiti generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, kao i njegov zamenik Džejms Apaturaj.

Za večeras je planiran prijem šefova država i vlada Alijanse koji u Bakingemskoj palati organizuje britanska kraljica Elizabeta Druga, na kojem po najavama organizatora neće biti novinara.

Na sutrašnjem glavnom skupu čelnika zemalja NATO, koji se održava u elitnom hotelu "Grouv", na imanju u blizini Votforda na obodu Londona, planirano je da za tri sata bude doneto oko 50 odluka koje će se ticati budućnosti Alijanse.

Planirane teme su vezane za pretnju iz Rusije i prilagođavanje NATO za brzi odgovor na događaje na njegovim granicama, uspon Kine, hibridne pretnje, nove tehnologije u ratovanju, kao što su inteligentni autonomni sistemi i misije obuke u Iraku i Avganistanu.

Žrtve teroriste i dalje tema medija

Iako se na ulicama ne primećuje povećano prisustvo policije, sigurno je da su britanske bezbednosne službe u saradnji sa kolegama iz drugih vodećih država Alijanse maksimalno pojačale sigurnosne mere nakon napada izvedenog u petak.

O tom napadu britanska štampa i dalje piše, donoseći nove detalje o žrtvama Džeku Meritu i Saskiji Džouns, zaposlenima u centru za rehabilitaciju zatvorenika, na čijem predavanju je bio i terorista koji ih je usmrtio.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading