Tramp na samitu NATO: Nemačka je delikvent, Makronove reči su gadne

Autor: Nemanja VLAČO

Svet

03.12.2019

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp stigao je na dvodnevni samit NATO, koji je povodom 70. godišnjice postojanja Alijanse otpočeo u Londonu, a od prvog obraćanja krenuo je tonom zbog kojeg su ga francuski predsednik Emanuel Makron i drugi saveznici već više puta kritikovali.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp
Foto: Republika

Šef Bele kuće je sa suprugom Melanijom Tramp stigao u britansku prestonicu u ponedeljak uveče, a juče je imao radni doručak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, na kojem su razgovarali o podeli tereta troškova u okviru Alijanse i planu da zaključno sa krajem ove godine evropski saveznici i Kanada potroše 130 milijardi dolara, a da se ta suma do kraja 2024. uveća na 400 milijardi dolara.

Stoltenberg je ocenio da je ovo ulaganje, koje su usledilo nakon Trampovih zahteva, "bez presedana" i da će "učiniti NATO snažnijim".

ASTRONOMSKE BROJKE

- Pogledajte ovog gospodina ovde (Stoltenberg). Kada sam došao na vlast, bio sam veoma besan na NATO, a sada sam sakupio 130 milijardi dolara i da samo znate, tu je reč o godišnjem nivou, tu imate neverovatno veliku količinu novca. Imate brojke koje su astronomske, ali i dalje imate mnogo delinkvenata, ja ih zovem delikventima pošto ne žele da plate obaveze u potpunosti - kazao je Tramp i upitao šta se dešava sa prethodnim obavezama Nemačke kada ta zemlja godinama plaća samo po jedan odsto BDP za potrebe NATO.

Tramp je poručio i da mnogo zemalja nije plaćalo obaveze i bilo "zaista delinkventno" poslednjih 25-30 godina.

- Kada je Nemačka na 1-1,5 odsto i kada ne isplati dva odsto BDP, a da vam kažem, dva odsto je veoma malo, trebalo bi u stvari da plaća četiri odsto BDP, ali tako je, kako je - kazao je Tramp.

NESLAGANJE

Tramp je komentarisao i ocenu francuskog predsednika Emanuela Makrona, iznetu u intervjuu Ekonomistu, da je zbog Trampovog vođstva u NATO i Turske, koja ne obaveštava saveznike kada krene u ofanzivu u Siriji, Alijansa zapala u stanje "moždane smrti". Tramp je kazao da je ta izjava "veoma, veoma gadna" i da pokazuje "nepoštovanje", ali da je on "uvek imao dobar odnos s Emanuelom".

- Nekada on kaže stvari koje ne bi trebalo da kaže i ja se ne slažem sa delom politike koju zastupa, a koje se tiču Francuske, ali on mora da radi što mora da radi. Ali mislim da nekada čini stvari koje su kontraproduktivne po njegovu zemlju - poručio je Tramp.

Britanska kraljica Elizabeta Druga sinoć je u Bakingemskoj palati priredila prijem za šefova država i vlada zemalja članica NATO na kojem je bio i Tramp. U elitnom hotelu "Grouv" blizu Votforda na obodu Londona danas će biti održan sastanak lidera NATO, za koji je planirano da traje tri sata.

Tramp: Kinezi su nam krali patente

Tramp je upitan i zašto je Kina postala tako važna tema na ovom samitu NATO i kakvu pretnju ona predstavlja po Alijansu, na šta je predsednik SAD odgovorio da je "Kina postala veoma moćna".

- Mnogo moćnija nego što je bila u prošlosti, a to su u velikoj meri uspeli pomoću američkog novca zato što su im naši prethodni predsednici dozvoljavali da kradu "modlice za kolače" (patente) i to je u redu, ja ne zameram Kini zbog toga. Zameram našim prethodnim predsednicima, oni su dozvoli da se to desi - rekao je Tramp.

On je naglasio da će trgovinskog sporazuma sa Kinom biti samo ukoliko on to bude želeo, što još uvek ni sam ne zna.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading