(FOTO, VIDEO) FRANCUSKA GORI! "ŽUTI PRSLUCI" SU ZA OVO "MAJČINO MLEKO": Pokrenuti masovni štrajk, demonstrantni ne daju smanjenje penzija

Autor: informer.rs, Republika

Svet

05.12.2019

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Francuskoj je počeo masovni štajk, kome se priključuju milioni radnika u znak protesta zbog planova za pomeranje granice penzionisanja, kao i smanjenja penzija. U zemlji se održava 250 masovnih prostesta, a francuski ministar unutaršnjih poslova Kristof Kastaner upozorio je da bi mogli da postanu nasilni. Policija je u Nantu ispalila suzavac na demonstrante.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žestoki sukobi policije i demonstranata na protestima

U generalnom štrajku, kako izveštava BBC, učestvuju i zaposleni u školama, trgovinama, advokati, medicinski radnici, zaposleni u vazduhoplovstvu, a sindikati tvrde da će masovne demonstracije biti najveće u poslednjih 25 godina.

Štajk je zvanično počeo, a čelnici sindikata upozorili su da će štrajkovati sve dok Emanuel Makron ne odustane od najavljenih promena penzionog sistema.

Policija za razbijanje demonstracija u Nantu ispalila je suzavac na maskirane učesnike protesta koji su ih gađali raznim predmetima.

U Lionu i Marseju hiljade učesnika protesta nosi transparente na kojima piše "Makron se izgubio" i "Ne dirajte naše penzije", prenosi Rojters.

Već su se desili i prvi incidenti. Kako prenose mediji, demonstranti su, iz protesta, palili automobile, zbog čega su morali da reaguju, ne samo vatrogasci, već i policija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Zatvoreni su Ajfelov toranj i muzej Orsaj, dok je muzej Luvr saopštio da će kasniti sa otvaranjem kao i da će pojedine prostorije biti zatvorene.

Makronova administracija nada se, međutim, da će nekako uspeti da izbegne ponavljanje generalnog štrajka zbog reforme penzionog sistema iz 1995. koji je tokom tri nedelje u potpunosti paralisao avionski saobraćaj i dobio potpunu podršku javnosti, prisilivši tadašnju vladu na promene.

 

 

Makron se sa velikim nacionalnim štrajkom suočava na polovini svog mandata. Ovo će za njega, predviđaju mediji, biti veliki test, budući da je sveukupna reforma penzionog sistema bila jedno od ključnih obećanja u njegovoj predizbornoj kampanji.
RepublikaFoto: Tanjug/AP

Makronova vlada tvrdi da je objedinjavanje penzionog sistema i oslobađanje od 42 „posebna" režima za sektore u rasponu od železničkih radnika do advokata i osoblja Pariske opere, od presudnog značaja za održivost finansijskog sistema tokom starenja francuskog stanovništva.

Međutim, sindikati kažu da će uvođenje "univerzalnog" sistema za sve značiti da milioni radnika u javnom i privatnom sektoru moraju da rade duže od zakonske granice za penzionisanje (62 godine) ili rizikuju da se suoče sa ozbiljnim padom svojih penzija.

Ranije danas, uoči početka štrajka, ministar unutaršnjih poslova Kristof Kastaner izjavio je da očekuje oko 250 protesnih skupova širom zemlje, upozorivši da bi mogli da postanu nasilni.

- Znamo da bi moglo da dođe mnogo ljudi na proteste i znamo rizike. Tražio sam da, ukoliko bude nereda ili nasilja, hapšenja na licu mesta- kazao je ministar.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Takođe, i veliki broj pripadnika Žutih prsluka najavio je priključenje protestima, kao i zaposleni u saobraćajnom sektoru.

Već danas vozi samo deset odsto međugradskih vozova i brzih vozova, a neke regionalne linije već su prestale da rade. I međunarodni vozovi biće pogođeni štrajkom, piše BBC. Takođe, od 16 linija metroa u gradu, saobraća samo pet.

Štajkuju i kontrolori leta, kao i bolničarke i bolničko osoblje, advokati, policajci, poštari, radnici čistoće...

I osnovne škole će biti pogođene štrajkom, kao i srednje, s obzirom da je već 60 odsto profesora iskazalo svoju podršku protestima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading