Grčka proteruje ambasadora Libije: Diplomata ima 72 sata da ode iz Atine!

Autor: telegraf.rs

Svet

06.12.2019

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki zvaničnici saopštili su da će proterati ambasadora Libije u toj zemlji kao odgovor na sporazum koji su 27. novembra potpisale Turska i Libija, a koji se odnosi na morske granice nedaleko od Krita.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mohamed Junis AB Menfi ima 72 sata da napusti zemlju, rekao je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas na konferenciji za novinare jutros. Dendijas je nazvao tursko-libijski sporazum "kršenjem međunarodnog prava".

Taj sporazum između Ankare i Tripolija mogao bi da zakomlikuje sporove Ankare u vezi sa eksploatacijom energenata na Mediteranu sa zemljama kao što su Grčka, koje taj potez doživljavaju kao kršenje suverenih prava.

Grčka i Turska se spore zbog nekoliko problema i to traje decenijama. Problemi se odnose od minerala u Egejskom moru, pa sve do podele Kipra.

Sporazum Turske i Libije izazvao je oštre reakcije još nekolicine zemalja. Jedna od njih je i Egipat. Kairo je sporazum nazvao "ilegalnim", a isto to je učinio i Kipar.

Sporazum su potpisali turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i premijer Libije Fajez al Saraj u Istanbulu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading