Putin otvorio nuklearni kofer

Autor:

Svet

06.12.2019

22:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska televizija Zvezda, koja radi u okviru ministarstva odbrane te zemlje, prvi put je prikazala kako izgleda unutrašnjost nuklearnog kofera, od kojeg se predsednik Rusije Vladimir Putin nikada ne odvaja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Želim da skrenem pažnju na to da je dugme za start belo (a ne crveno, kako se mislilo). Taj kofer se nalazio kod oficira koji je stalno bio negde u blizini vrhovnog komandanta - rekao je voditelj emisije Aleksej Jegorov.

On je dodao da je jedna od komponenti kofera i fleš-kartica. - Ona je individualna. To je jedan od ključeva koji se stavlja. Druge detalje ovog kofera ipak nećemo razmatrati - dodao je Jegorov, preneo je Sputnjik.

Uprkos uvreženom mišljenju, dugme za pokretanje napada nije crveno, već belo

Jegorov je primetio da javnost tek sada vidi kako kofer izgled iznutra. Kofer koji se na ruskom naziva čeget nose mornarički oficiri u teget uniformama, koji idu iza Putina, a deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu strateških nuklearnih snaga Rusije, koji se naziva "Kazbek". Kofer je napravljen tokom sovjetske vlasti ranih osamdesetih godina prošlog veka, a stavljen je u službu tadašnjeg lidera Mihaila Gorbačova, kada je preuzeo dužnost predsednika SSSR 1985. godine.

Čeget je povezan specijalnim komunikacionim sistemom pod šifrovanim nazivom "Kavkaz", koji "omogućava komunikaciju između visokih vladinih zvaničnika pri donošenju odluka o tome da li treba upotrebiti nuklearno oružje, a sam je uključen u 'Kazbek', koji obuhvata sve pojedince i državne agencije uključene u komandu i kontrolu strateških nuklearnih snaga".

Veruje se da je čeget bio uz Putina i prilikom njegove poslednje posete Beogradu u januaru ove godine

Ovaj kofer je uvek nadohvat ruke ruskom predsedniku, a pretpostavlja se da se nuklearni koferi dodeljuju i ministru odbrane i načelniku generalštaba oružanih snaga Rusije. Ruskom predsedniku je kofer u svakom momentu pri ruci bez obzira na to gde se nalazio na planeti. Pretpostavlja se, mada se ne zna sa sigurnošću, da isti kofer poseduju i ministar odbrane i načelnik generalštaba. Ruski generalštab dobija signal i započinje napad na osnovu šifara za autorizaciju koje pokreću lansiranje nuklearnog oružja.

Veruje se da je čeget bio uz Putina i prilikom njegove poslednje posete Beogradu u januaru ove godine.

Tramp ima "fudbal", Makron "mobilnu bazu"

I američkog predsednika Donalda Trampa u stopu prati vojno lice koje nosi crnu, kožnu tašnu koja se naziva fudbal. Ovaj kofer težak je oko 20 kilograma i sadrži lansirne kodove za nuklearno oružje. Tašna sa predsednikom ide bilo gde, pa čak i tokom trčanja. Tako je jedan od vojnika, sa sve ovom tašnom u ruci, trčao za nekadašnjim šefom Bele kuće Bilom Klintonom dok je ovaj džogirao. Ime je dobila po šifrovanom nazivu tajnog plana za nuklearni rat koji se zove "Dropkik", po udarcu sa zemlje koji se izuzetno retko izvodi u američkom fudbalu. U Francuskoj nuklearna aktovka ne postoji zvanično. Crna torba koja prati predsednika Emanuela Makrona zove se "mobilna baza" i ona je uz šefa Jelisejske palate na svim putovanjima, ali nije isključivo posvećena korišćenju nuklearnog naoružanja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading