Štrajk se nastavlja! Sindikati ne odustaju dok Makron ne odustane

Autor:

Svet

06.12.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici sindikata u Francuskoj poručili su danas da neće prekinuti štrajk sve dok predsednik Emanuel Makron ne odustane od najavljene reforme penzionog sistema.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Štrajkovaćemo još najmanje jednu nedelju, a na kraju nedelje je na vladi da se povuče - rekao je jedan od predstavnika sindikata. Kako se navodi, ishod zavisi od onoga ko će prvi popustiti - sindikata koji rizikuju da izgube podršku javnosti ako ometanje saobraćaja potraje ili predsednika, čiji je dosadašnji mandat protekao u seriji socijalnih nereda. Sindikate za sada podržavaju medicinski radnici, radnici na železnici i nastavnici, kao i protivnici vlade.

Namera Makrona je da pojednostavi penzioni sistem, po kome postoji više od 40 osnova za penzionisanje i po kome, na primer, radnici na železnici ili marinci mogu da se penzionišu deset godina pre prosečnog radnika. Makron je rekao da sistem nije pravedan i da suviše košta, zbog čega Francuzi moraju da rade duže.

Spremni da štrajkuju do Božića

Ovo je najmasovniji štrajk u Francuskoj od 1995. godine. Železnički operater SNCF saopštio je da je otkazano 90 odsto linija, dok su drugi operateri, poput Evrostara, Talisa i Lirije, najavili takođe određena odlaganja. Oko 20 odsto svih letova iz Francuske i ka njoj biće otkazano, a najviše će trpeti kratke linije. Brojne linije metroa u Parizu neće saobraćati, kao ni autobuske, a nastaviće se i blokade na depoima nafte jer će mnoge pumpe širom zemlje biti prazne zbog blokade puteva.

Iz sindikata su poručili da je ključni dan ponedeljak, ali i da su spremni da nastave štrajk do Božića.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading