UŽIVAJTE U SLAVLJU: Prvo obraćanje Borisa Džonsona posle objavljivanja preliminarnih rezultata

Autor: Tanjug

Svet

12.12.2019

23:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski premijer Boris Džonson poručio je članovima svoje partije da "uživaju u slavlju" nakon što je prva izlazna anketa pokazala da je njegova Konzervativna stranka na putu je da osvoji većinu mandata na izborima koji su večeras završeni u Velikoj Britaniji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

- Nadam se da ćete večeras uživati u slavlju - napisao je Džonson u mejlu članovima partije, dodajući "Vi ste omogućili ovu kampanju. Ne bismo uspeli bez vas".

Ako se predviđanja pokažu tačnim, Džonson će osvojiti mesta u parlamentu koja su mu potrebna za realizaciju Bregzita 31. januara, javlja Rojters.

Prema anketi, Džonsonovi konzervativci osvojiće 368 mandata, dovoljno za "udobnu" većinu u parlamentu sa 650 mesta.

Prognozira se da će laburisti osvojiti 191 mandata, Škotska nacionalna stranka 55 mandata i Liberalne demokrate 13.


Zvanični rezultati treba da budu objavljeni u narednih sedam sati.

Na poslednjih pet nacionalnih izbora, samo je jedna izlazna anketa predvidela je pogrešan rezultat - 2015. godine kada se činilo da će Britanija dobiti "obešeni parlament", manjinsku ili koalicionu vladu, a u stvari su tada konzervativci osvojili većinu, dobivši 14 mesta više nego što su predviđanja pokazala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading