(VIDEO) Jezivi snimci Amazonije: Nestaju pluća planete!

Autor: Republika

Svet

14.12.2019

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uništavanje šuma u brazilskoj Amazoniji dostiglo je najviši nivo u novembru otkako su 2015. počeli da se beleže neslavni rekordi, pokazuju najnoviji podaci kojima raspolaže brazilska vlada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Požari u Amazoniji

U novembru su uništena 563 kvadratna kilometra najveće svetske tropske prašume, što je za 103 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazalo je ispitivanje Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja INPE.

Time je ukupno uništavanje šume od januara do novembra dostiglo 8934 kvadratna kilometra, što je 83 odsto više nego u istom razdoblju 2018. i predstavlja područje veličine Portorika.

Podaci koje je prikupio institut INPE prikupljeni su kroz bazu podataka DETER, sistem koji objavljuje alarme zbog požara i drugih načina ugrožavanja tropskih šuma.

Proces uništavanja šuma obično se uspori krajem godine tokom kišne sezone u Amazoniji. Ovoga puta, brojke o uništavanju šume neuobičajeno su visoke.

Istraživači i aktivisti za očuvanje okoline krive desno orijentisanog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da je ohrabrio rančere i drvoseče pozivajući na razvoj u Amazoniji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading