I POSLE SVEGA RUSI VOLE NJEGA: Ispovest čoveka koji je preporučio Putina za predsednika

Autor:

Svet

18.12.2019

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Valentin Jumašev, nekadašnji šef kabineta bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina i muž njegove mlađe ćerke Tatjane, opisao je za BBC kako je pre 22 godine dao sadašnjem predsedniku Vladimiru Putinu prvi posao u Kremlju, a kasnije ga preporučio za Jeljcinovog naslednika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Navodi se da je Jumašev, bivši novinar koji je sada građevinski preduzimač, odigrao ključnu ulogu u tome da Putin postane predsednik Rusije. On je 1997. godine, u vreme dok je bio Jeljcinov šef kabineta, od svog prethodnika na toj funkciji Anatolija Čubajsa prvi put čuo za Putina.

- Čubajs mi je kazao da poznaje snažnog rukovodioca koji bi mi bio dobar zamenik. On me je predstavio Vladimiru Putinu i mi smo počeli da radimo zajedno. Odmah sam primetio kako Putin fantastično obavlja posao. Bio je briljantan u formulisanju ideja, u analizi i zastupanju sopstvenog stava - kazao je Jumašev.

Na pitanje BBC da li je u nekom trenutku pomislio da bi Putin mogao da postane predsednik, on odgovara da je "Jeljcin imao nekoliko kandidata na umu, poput Borisa Njemcova, Sergej Stepašina i Nikolaja Aksenjenka".

JUMAŠEV: Putin se pokazao kao liberal i demokrata koji je želeo da nastavi tržišne reforme

 

 

- Jeljcin i ja smo puno razgovarali o mogućim naslednicima. U jednom trenutku pričali smo o Putinu. Jeljcin me je upitao: "Šta misliš o Putinu?" Mislim da je vrhunski kandidat, odgovorio sam. Mislim da bi trebalo da ga uzmeš u obzir. Iz načina na koji obavlja posao jasno je da je spreman za teže zadatke - rekao je Jumašev tadašnjem šefu Kremlja.

3

dana uoči nove 2000. godine Jeljcin je Putinu saopštio da odlazi i da će on biti predsednik

Upitan da li je Jeljcina odbijalo to što je Putin bio bivši agent KGB, Jumašev je odgovorio da "to nije imalo nikakvog značaja".

- Putin se pokazao kao liberal i demokrata koji je želeo da nastavi tržišne reforme - kazao je Jumašev.

Jeljcin je u avgustu 1999. postavio Putina za premijera, što je bio jasan znak da se sprema za Kremlj. Jeljcinov predsednički mandat trebalo je da traje još godinu dana, ali je u decembru te godine iznenada odlučio da ode sa vlasti i to otkrio Putinu tri dana pre Nove godine.

BBC je pitao Jumaševa da li se, kao bivši Putinov šef, kaje što mu je dao posao u Kremlju i time sve pokrenuo.

- Ne kajem se ni zbog čega. Jasno je da Rusi i dalje veruju Putinu - rekao je Jumašev.

Načelnik generalštaba Gerasimov: NATO se sprema za sukob velikih razmera

Vojne vežbe NATO u baltičkim zemljama, Poljskoj, Crnom moru i Baltičkom moru ukazuju na to da se Alijansa sprema za sukob velikih razmera, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov. Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov navodeći da Moskva smatra da je istina ono što je rekao Gerasimov jer je reč o "potkrepljenom mišljenju profesionalaca". U obraćanju stranim vojnim atašeima Gerasimov je rekao da se povećava intenzitet vojnih vežbi NATO.

- Njihovi scenariji ukazuju na namernu pripremu NATO za korišćenje njihovih snaga u sukobu velikih razmera - kazao je Gerasimov i dodao da istovremeno NATO promoviše tezu o "ruskoj vojnoj pretnji", tumačeći ruske akcije za osiguravanje bezbednosti ili bilo koje druge planirane transparentne akcije u oblasti vojne izgradnje kao "pretnju miru".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading