Požari u Australiji se oteli kontroli: Vatra opustošila zemljište površine Belgije, Sidnej okružen plamenom!

Autor: telegraf.rs

Svet

21.12.2019

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toplotni talas koji je u australijskoj državi Novi Južni Vels doneo temperaturu od skoro 47 stepeni Celzijusovih pogoduje šumskim požarima u delovima Australije, a plamen koji je okružio Sidnej dodatno se razbuktao usled "katastrofalnih" uslova, javljaju agencije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Trenutno oko Sidneja gore tri požara koji su se u potpunosti oteli kontroli, javlja Rojters i podseća da je australijsku istočnu obalu pogodio toplotni talas bez presedana koji je stigao sa zapada, raspirujući na svom putu stotine požara. Za sada je u zoni požara u južnoj Australiji pronađena jedna mrtva osoba.

- Danas je grozan dan - rekao je zapovednik vatrogasnih službi u Novom Južnom Velsu Šejn Fricsimons.

U delovima te najgušće naseljene države, uključujući i zapadni deo Sidneja, očekuju se temperature od 47 stepeni Celzijusovih.

Nema kraja požarima

Požari su opustošili najmanje tri miliona hektara zemljišta širom Australije, što je veličina Belgije, i do sada je od izbijanja požara poginulo deset ljudi, a 800 kuća je uništeno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U subotu je na snazi dobio "mega požar" koji se proširio na 460.000 hektara tla severno od Sidneja. Na udaru vatrene stihije je obližnji nacionalni park Blu mauntins.

Oko 3.000 vatrogasaca u Novom Južnom Velsu sprema se na pogoršanje uslova s obzirom na to da su meteorolozi za poslepodne najavili južni vetar brzine oko 90 kilometara na sat.

Lekari upozoravaju stanovništvo Sidneja na toksični dim koji guši grad, a posebno su upozorenja usmerena starijima i deci da ne izlaze napolje.

Šumski požari u Australiji su redovna pojava i izbijaju svake godine, ali ove godine su izbili ranije i intenzivije, a prate ih rekordno visoke temperature.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading