Kašogijeve ubice osuđene na smrt

Autor: Tanjug, Republika

Svet

23.12.2019

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijska Arabija osudila je na smrt petoricu optuženih za ubistvo novinara Džamala Kašogija. Osuđeno je ukupno 11 osoba, a troje od njih na kaznu od 24 godine zatvora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

Kašogi je ubijen prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Podsetimo,  2. oktobra 2018. godine, novinar Džamal Kašogi ušao je u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dostavio lična dokumenta uoči venčanja sa verenicom, Turkinjom Hatice Čengiz. Novinar (59) nikada nije izašao iz objekta.

U danima koji su usledili, turski zvaničnici su naveli da je Kašogi, koji je pisao kolumne za "Vašington post" u kojima kritikuje saudijskog princa Mohameda bin Salmana, ubijen i raskomadan. U tome je učestvovalo čak 15 saudijskih obaveštajaca.

Kašogi je rođen je u Saudijskoj Arabiji 1958. godine. Svojevremeno je bio blizak za kraljevskom porodicom i imao je reputaciju reformiste, piše "Al Džazira". Svoju novinarsku karijeru započeo je u saudijskoj "Gazeti" na engleskom jeziku koja je pokrivala sve važne događaje, uključujući i sovjetku invaziju u Avganistan. Kašogi je kasnije radio kao savetnik za medije princa Turki bin Fajsala, bivšeg šefa saudijske obaveštajne službe i bivšeg ambasadora u SAD.

Tokom kasnijih godina karijere, Kašogi je postao borac za prava žena i slobodu govora u Saudijskoj Arabiji. Tokom 2017. godine otišao je u egzil u SAD, govoreći da mu je naređeno da "ućuti". Upravo tamo, Kašogi je počeo da piše mesečne kolumne za "Post" u kojima je često kritikovao politiku Mohameda bin Salmana, uključujući i neslaganje sa njegovom odlukom da se umeša u rat u Jemenu.

Da podsetimo, za ovih godinu dana isplivali su brojni detalji o tome na koji način je Kašogi ubijen. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu nađeni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading