Amerika se oglasila povodom presude Kašogijevim ubicama

Autor: Tanjug

Svet

23.12.2019

18:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države smatraju da je to što je Saudijska Arabija osudila pet ljudi na smrt zbog ubistva novinara Džamala Kašogija "važan korak" kako bi svi počinioci tog zločina odgovarali, saopštio je danas visoki zvaničnik američke administracije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

- To je važan korak i mi ohrabrujemo Saudijsku Arabiju da nastavi pravedan i transparentan pravosudni proces - rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, prenosi Rojters.

Pet osoba osuđeno je danas na smrtne kazne, a još tri na ukupno 24 godine zatvora, zbog ubistva Džamala Kašogija, saopštio je javni tužilac Saudijske Arabije.

Bivši kraljevski savetnik Saud el Katani je ispitivan i oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Kašogi je ubijen 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gde je došao kako bi pribavio dokumente za venčanje sa verenicom.

Za ubistvo je osumnjičeno ukupno 11 neimenovanih osoba i suđeno im je, ali je za ubistvo osuđeno osam.

Zvaničnik obaveštajne službe Ahmed Alasiri oslobođen je optužbe.

Kašogi je bio poznat kao oštar kritičar kraljevske porodice, a nakon njegove smrti međunarodna zajednica je najoštrije kritikovala Saudijsku Arabiju i princa, jer je nekoliko agenata umešanih u ubistvo direktno sarađivalo sa princom.

Suđenje je sprovedeno u skoro potpunoj tajnosti, jer je prisustvo novinara i šire javnosti bilo zabranjeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading