Erdogan o Libiji: Zahtev Tripolija postoji - šaljemo vojsku početkom januara

Autor: Tanjug

Svet

26.12.2019

23:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Turska će poslati vojsku u Libiju, na zahtev Tripolija, već narednog meseca", izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdpogan

- Pošto postoji poziv, prihvatićemo ga. Stavićemo zakon o slanju trupa u Libiju na dnevni red čim parlament počne da radi. Zakon će biti usvojen 8. ili 9. januara - rekao je Erdogan članovima njegove vladajuće AK stranke.

Međunarodno priznata libijska vlada nacionalnog sporazuma (GNA) u Tripoliju bori se da protiv snaga generala Halife Haftara.

Zvanični Tripoli potvrdio je da je od Turske zatražio vojnu pomoć u vidu aviona, kopnenih i pomorskih snaga.

 

 

Haftarove snage, koje su inače stacionirane na istoku zemlje, nisu uspele da dođu do centra Tripolija, ali su malo napredovale poslednjih nedelja u nekim južnim predgrađima prestonice, i to uz pomoć ruskih i sudanskih boraca, kao i saudijskih dronova.

Prošlog meseca Ankara je potpisala dva različita sporazuma sa GNA o bezbednosnoj i vojnoj saradnji, kao i o pomorskim granicama u istočnom Mediteranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading