DEMOKRATSKI FRONT POZIVA AMBASADORE: Reagujte dok ne bude kasno

Autor: Tanjug

Svet

31.12.2019

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnici opozicionog Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, zatražili su od ambasadora u Crnoj Gori, da doprinesu povlačenju Zakona o slobodi veroispovest ili će, kako su poručili, u protivnom okupljanja naroda i sveštenstva biti nastavljena.

RepublikaFoto: Tanjug/Ins
Mandić i Knežević

Ta okupljanja će, kažu, svake večeri biti masovnija i istrajnija.

Mandić, Medojević i Knežević veruju da nije kasno za dijalog i ističu da je usvojeni zakon ugrozio osnovna ljudska prava i slobode pravoslavnih vernika i imovinska prava Srpske pravoslavne crkve, "kojoj još od 1945. i komunističkog sistema nije vraćena oduzeta imovina".

- Posle niza naših apela da se odustane od izglasavanja diskriminatorskog zakona, i pruži prilika novom dijalogu, suočili smo se s brutalnom intervencijom represivnog aparata, kako prema poslanicima DF-a koji su protivustavno uhapšeni, tako i prema episkopima, monaštvu, sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve koji su protestovali na ulicama crnogorskih gradova - navodi se u pismu dostavljenom medijima.

 

 

Ističu da je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović potpisivanjem spornog zakona izazvao, kako kažu, još snažniji talas narodnog nezadovoljstva.

- Naša je dužnost da vas upozorimo na ozbiljnost društveno političkog trenutka u kojem se nalazi naša država, ali i zatražimo od vas, da putem diplomatskih aktivnosti zaustavite naredne poteze crnogorskog režima usmerene u pravcu otimanja imovine Srpske pravoslavne crkve i doprinesete povlačenju ovog diskriminatorskog zakona - navodi se u pismu.

U protivnom, kažu da će okupljanja naroda biti nastaviti.

- Iskreno verujemo da još nije kasno za dijalog o povlačenju Zakona, kao i što znamo da svaki novi dan bez dogovora, vodi u opasne neizvesnosti koje trajno mogu ugroziti građanski mir u Crnoj Gori - poručila su trojica lidera DF-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading