Džo Bajden o akciji u Iraku: Donald je ubacio dinamit u kutiju šibica

Autor: Tanjug

Svet

03.01.2020

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demokrate u SAD izrazile su danas zabrinutost da će ubistvo komandanta Iranske revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u američkom napadu u Iraku, bez odobrenja Kongresa, a po nalogu predsednika Donalda Trampa dovesti do eskalacije sukoba sa Iranom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Adam Šif, predsedavajući Odbora Predstavničkog doma Kongresa zaduženog za nadzor tajnih službi napisao je na Tviteru da je Sulejmani bio odgovoran za nasilje i da je svet bez njega bolji, ali je dodao da Kongres nije odobrio raketni napad na Bagdad.

- Narod Amerike ne želi rat sa Iranom - naveo je on napominjući da američke vojnike sada treba zaštiti od, kako smatra, gotovo neizbežbe eskalacije.

Kris Marfi, član Odbora za spoljne poslove postavio je pitanje da li je Amerika, iako je "Sulejmani bez ikakve sumnje neprijatelj", upravo, bez odobrenja Kongresa, ubila drugu najmoćniju ličnost u Iranu, znajući da tako izaziva potencijalno ogromni regionalni rat, prenosi Glas Amerike.

Kandidat za demokratskog predsedničkog kandidata Elizabet Voren rekla je da je iako je general Sulejmani bio "ubica", njegovo ubistvo "nesmotren potez" koji će povećati verovatnoću od novih žrtava i konflikta na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Naš prioritet mora da bude izbegavanje još jednog skupog rata - navela je ona na Tviteru.

Slično je reagovao njen rival Džo Bajden navodeći da će potez dovesti do eskalacije sukoba u već rizičnom regionu.

- Predsednik Tramp upravo je ubacio dinamit u kutiju šibica i duguje američkoj naciji objašnjenje strategije i plana kako bi se zaštitili naši vojnici i ambasada, ljudi i interesi, kod kuće i u inostranstvu, kao i naši partneri u regionu i šire - napisao je Bajden na Tviteru.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading