(VIDEO) MAŠINA ZA UBIJANJE: Ovo je nečujni dron kojim je likvidiran Sulejmani, rakete potpuno samelju metu!

Autor: kurir.rs, Republika

Svet

05.01.2020

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranski general Kasim Sulejmani, koji je ranije preživeo brojne pokušaje atentata, ubijen je laserski navođenim raketama "Helfajer" koje su ispaljene iz gotovo nečujnog drona "MQ-9 Reaper".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Strašan prizor nakon napada

U američkim vojim krugovima ovaj dron se često naziva i "savršena mašina za ubijanje".

Kada je moćni general sleteo na aerodrom u Bagdadu letom iz Sirije dočekao ga je Abu Mahdi al Muhandis, zamenik zapovednika paravojnih jedinica koje uz iransku podršku deluju u Iraku.

Sulejmani i al Muhandis ukrcali su se u "Tojotu SUV" sa svojim pomoćnicima, a u drugom automobilu iste marke bili su njihovi telohranitelji. Nekoliko trenutaka kasnije, dok su automobili prilazili izlaznom putu sa aerodroma, maleni konvoj pogođen je sa oko četiri rakete.

Automobili su odmah sasvim uništeni.

Rakete su ispaljene iz drona "MQ-9 Reaper" koji je poslat iz američke vojne baze u Kataru. Dron nosi četiri laserski navođene rakete "Helfajer", koje mogu da unište i tenk. Dron vredan 64 miliona dolara leti brzinom od 370 km/h, a stručnjaci kažu da je gotovo nečujan te da njegove žrtve nemaju skoro nikakvo upozorenje pre napada.

Dronom za precizne udare, koji može slati i video snimke napada bilo gde u svet, upravlja dvočlana posada udaljena stotinama kilometara daleko. Napad je navodno izveden raketama Helfajer R9X "Ninja". Te rakete dizajnirane su posebno da bi se smanjile kolateralne žrtve i umesto da eksplodiraju, taman pre udara iz glave rakete izvlači se šest oštrica koje se vrte te potpuno samelju svoju metu.

Osim ofanzivnih karakteristika, koristi se i za osmatranje i špijuniranje, kao i u spasilačkim misijama. Raspon krila mu je 20,1 metar, dužina 11 metara, visina 3,8 metara, težina 2,223 kg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading