Američki ministar demantuje: Ne povlačimo se iz Iraka, prestrojavamo se

Autor: Tanjug

Svet

07.01.2020

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države nisu donele nikakvu odluku o povlačenju trupa iz Iraka, izjavio je sinoć američki ministar odbrane Mark Esper, a nakon što je nešto ranije šef Generalštaba Mark Mili objasnio da je pismo o povlačenju, koje je procurelo u javnost, loše prevedeni nacrt dokumenta, čiji je cilj bio samo da podvuče pojedinačno kretanje snaga, javljaju agencije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Irak

Esper je istakao da se SAD ne povlače iz Iraka i da ne zna ništa o pismu u kojem je iračkim zvaničnicima najavljen odlazak američkih trupa iz te zemlje.

On je, međutim, rekao da će biti određenog prestrojavanja američkih snaga, ali i da SAD ostaju posvećene misiji da poraze Islamsku državu u Iraku i celom regionu.

Agencija Rojters javila je prethodno da je američka vojska obavestila pismom iračke vlasti da će se u narednih nekoliko dana i nedelja povući iz te zemlje i da će prerasporediti svoje snage.

Agencija je navela da nije jasno da li će sve trupe, a u Iraku je oko 50.000 vojnika, napustiti tu zemlju.

- Poštovani, poštujući suverenitet Republike Irak i na zahtev iračkog parlamenta i premijera, koalicione snage će prerasporediti snage u narrednim danima i nedeljama, kao bi se pripremile za dalji pokret - preneo je Rojters navode se u pisma u koje je imao uvid, a koje je potpisao brigadir američkih pomorskih snaga general Vilijam H. Sili III, komandant koalicionih snaga u Iraku.

Autentičnost pisma, koje je upućeno iračkom ministarstvu odbrane, potvrdili su i irački vojni izvori, dodao je Rojters.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading