Da li će Big Ben zvoniti zbog Bregzita, pitanje je sad?

Autor: Tanjug

Svet

07.01.2020

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treba li Big Ben da se oglasi kako bi obeležio trenutak izlaska Britanije iz EU - to je pitanje o kojem će danas raspravljati britanski poslanici.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od kada su konzervativci premijera Borisa Džonsona pobedili na decembarskim izborima, izvesno je da će krajem januara doći do Begzita, a poslanici nastavljaju raspravu o zakonu koji je potreban za njegovo sprovođenje.

Grupa poslanika, naklonjena Bregzitu, uložila je amandman na taj zakon, tražeći da se u njega uključi da se Big Ben oglasi 31. januara u 23 časova po lokalnom vremenu, kada će Britanija zvanično napustiti Uniju.


- Kako bi se obeležila ova značajna prilika, ja se, zajedno sa 50 poslanika, sada zalažem da se dozvoli Big Benu da oglasi našu slobodu - naveo je u članku za konzervativni sajt poslanik konzervativaca Mark Fransoa, koji je predložio amandman.

Više od 40 poslanika, uglavnom konzervativnih, za sada je potpisalo amandman.

Ako prođe selekciju koju pravi predsedavajući donjeg doma parlamenta, amandman će kasnije danas biti stavljen na glasanje.


Zvono teško 13,7 tona uglavnom se ne oglašava od 2017. godine, od kada se vrše radovi na obnovi kule u kojoj se nalazi, osim u slučaju važnih događaja kao što je doček Nove godine, podseća Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading