ONA JE NAGOVORILA TRAMPA DA UBIJE IRANSKOG GENERALA: Šefica CIA pogodila i reakciju Irana

Autor: blic.rs, Republika

Svet

09.01.2020

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Pretnja koju predstavlja iranski general veća je od pretnje od reakcije Irana ako bi on bio ubijen", rekla je direktorka CIA Đina Haspel, savetujući američkog predsednika Donalda Trampa nekoliko dana pre nego što je general Kasim Sulejmani ubijen, piše “Njujork tajms” pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike. Ova žena, ispostavilo se, uspela je i da potpuno predvidi reakciju Irana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đina Haspel

Ispalo je da je Đina Haspel zaista i predvidela raketiranje baza sa američkim trupama kao najverovatniju reakciju Irana, upravo ono što se u utorak i odigralo.

Iako Haspelova nije formalno zauzela stav ni za ni protiv toga da general Kasim Sulejmani bude ubijen, zvaničnici koji su saslušali njenu analizu, bili su ubeđeni da CIA veruje da bi njegova likvidacija samo ojačala, a ne oslabila, pozicije SAD i bezbednost na Bliskom istoku, piše "Njujork tajms".

U danima nakon ubistva Sulejmanija, predsednik Tramp i njegovi saradnici suočili su se sa bujicom protivrečnih informacija. Sve to pratila je i Đina Haspel iz sedišta CIA u Zapadnoj Virdžiniji, i putem video linka bila je na vezi sa zvaničnicima u Beloj kući.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Upozorenje američkih obaveštajaca da je iranski napad na američke trupe bio gotovo izvestan stiglo je u utorak u dva popodne po lokalnom vremenu. Prethodno su se nizali različiti scenariji o mogućoj odmazdi Irana za ubistvo Sulejmanija: napadi raketama, teroristički napadi na Amerikance drugde na Bliskom istoku, pa čak i upozorenje da bi stotine pripadnika milicije koju podržava Iran mogli da napadnu vazduhoplovnu bazu Al Asad.

Međutim, specifičnost poslednjeg upozorenja obaveštajaca poslalo je potpredsednika Majka Pensa i savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O’Brajana pravo u podrum zapadnog krila Bele kuće, gde im se, nakon brzog sastanka sa grčkim premijerom Micotakisom, pridružio i Donald Tramp.

Tri sata kasnije, balističke rakete pale su na dve baze u Iraku, uključujući i Al Asad. Pentagon je ubrzo otkrio prvu od 16 raketa kratkog i srednjeg dometa “fateh 110” i “šabab”, ispaljenih sa tri lokacije u Iranu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Nekoliko projektila zarilo se u Al Asad, ali je izazvalo samo minimalnu štetu. Nekoliko minuta kasnije, rakete su pogodile vazdušnu bazu Erbil. Šteta tu nije bila utvrđena, ali je bilo odmah jasno da nema poginulih i ranjenih.

Tramp i njegovi saradnici proveli su noć zajedno sa vojnim stratezima, razmatrajući mogućnost da se osvete Iranu ako bude mrtvih američkih vojnika.

Blagovremena upozorenja obaveštajne službe donekle su doprinela tome da su projektili uništili prazne hangare i havarisane avione, a da poginulih američkih ili iračkih vojnika nije bilo, ocenjuje "Njujork tajms".

Tramp je potom izašao pred novinare i u obraćanju naciji naveo da “izgleda da se Iran povlači”.

Zašto su iranski napadi napravili toliko malu štetu? Tramp je to pripisao “preduzetim merama predostrožnosti, prerasporedu snaga i blagovremeno upozorenju”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading