MISLILI SMO DA NE MOŽE GORE: Snažan vetar u Australiji spojio dva požara u jedan veličine 4 NJUJORKA!

Autor: agencije

Svet

10.01.2020

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snažan vetar u Australiji spojio je danas dva žarišta u jedan megapožar, četiri puta veći od Njujorka, a hiljade ljudi i dalje zahtevaju preduzimanje akcije povodom klimatskih promena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Uslovi su danas teški. Vruće je, a još jednom se pokazalo da je suvi vetar veliki izazov - izjavio je Šejn Ficsimons, vatrogasni komesar za ruralne oblasti u državi Novi Južni Vels.

Temperatura je danas prešla 40 stepeni Celzijusovih u delovima Novog Južnog Velsa i susedne Viktorije, gde je pažnja usmerena na dva požara koja su se povezala u jedan ogromni, preneo je AFP.

Na granici ove dve države proglašeno je "stanje katastrofe" pošto se sutra očekuje još viša temperatura, a izdata su i naređenja o evakuaciji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Premijer Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan rekla je da u ovoj državi bukti više od 130 požara, a da 50 još nije pod kontrolom.

Na Ostrvu kengura, u blizini južne obale Australije, najveći grad je bio odsečen dok su se vatrogasci borili sa opasnim požarima.

U katastrofalnim požarima u prirodi poginulo je 26 osoba, uništeno je više od 2.000 domova i spaljena površina od oko 80.000 kilometara kvadratnih, što je veličina Irske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading