Tramp kao Gavrilo Princip

Autor:

Svet

10.01.2020

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki spoljnopolitički magazin Forin polisi objavio je nakon prošlonedeljnog ubistva iranskog generala Kasima Sulejmanija, komandanta specijalnih jedinica KUDS elitne Revolucionarne garde, koji je kod aerodroma u iračkoj prestonici Bagdadu raznet raketama iz američkog drona, analizu u kojoj je predsednik SAD Donald Tramp praktično izjednačen sa Gavrilom Principom pošto je lično naredio ubistvo Sulejmanija.

RepublikaFoto: wikimedia.org
Gavrilo Princip

Autorski tekst pod nazivom "Sulejmani je mrtav, ali diplomatija ne bi trebalo da bude" potpisuje Filip Karuzo, saradnik Karnegijevog saveta za etiku u međunarodnim odnosima i bivši oficir vazduhoplovnih snaga SAD, koji je služio u američkoj obaveštajnoj zajednici, a koji Srbe umešane u Sarajevski atentat iz 1914. naziva "teroristima".

On navodi da "niti SAD niti Iran mogu da dopuste sebi da plate cenu rata" i piše da je posle ubistva Sulejmanija prošlost, kao što se često događa, navela na paralelu sa sadašnjim dešavanjima, i to zahvaljujući popularnim heštegovima #WWIII (Treći svetski rat) i #FranzFerdinand - koji su preplavili društvene mreže, posebno Tviter.

Navodi se da ne iznenađuje da se takva sećanja, posebno ona na svetske ratove, pojave u kolektivnoj svesti u ovakvim trenucima. Dodaje se da, dok ratoborniji misle da se neprijatelji, u kojima oni vide Hitlere u nastanku, moraju uništiti pre nego dobiju priliku da se rašire, miroljubiviji su zabrinuti da bi svet mogao da ponovi katastrofalne greške iz 1914, kada je Evropa uništila sebe.

Iran siguran da raketa nije pogodila avion

Iranske vlasti juče su ponovo odbacile navode da je ukrajinski avion koji je blizu aerodroma u Teheranu pao nekoliko sati nakon ubistva Sulejmanija oborila iranska raketa i pozvao SAD i Kanadu da podele svaku informaciju koju imaju o toj nesreći, u kojoj je poginulo 176 osoba. Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da dokazi ukazuju da je iranska raketa u utorak uveče oborila avion koji je leteo za Toronto i da je taj napad "možda bio nenameran ".

Američki zvaničnici prethodno su naveli da je vrlo verovatno da je iranska protivavionska raketa oborila letelicu, a i oni su pretpostavili da je napad mogao da bude greška. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ne isključuje mogućnost da je raketa oborila ukrajinski putnički avion, ali napominje da to još nije potvrđeno.

U članku se ocenjuje da se globalne i regionalne sile suočavaju sa sličnim uslovima na sadašnjem Bliskom istoku, gde se uticaj Sjedinjenih Država smanjuje posle 30 godina skoro neprekidnog rata, Rusija se drži jednog od poslednjih ostataka sovjetskog uticaja u Siriji, a Turska raspoređuje trupe za borbu u ratu u Libiji nastojeći da povrati slavu Otomanskog carstva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- I poput (austrougarskog) nadbiskupa Franca Ferdinanda 1914, Sulejmani je bio simobolički važan lider kojeg je ubio protivnik upetljan u interese velikih sila iako je američka vojska značajno različit entitet po obimu i organizaciji u odnosu na srpske nacionalističke teroriste - tvrdi bivši američki obaveštajac Karuzo.

U tekstu on dalje ocenjuje da svet sada ima niz diplomatskih alata i opcija koje su vođama 1914. bile nedostupne, pa umesto fatalističkih poziva na treći svetski rat, Amerikanci i Iranci moraju da podsete svoje vođe na potrebu da se vrate za pregovarački sto. Navodi se da je možda najvažnija lekcija Prvog svetskog rata ona vezana za vrednost diplomatije i podseća da se u decenijama pred Prvi svetski rat pojavilo novo naoružanje i da su formirani savezi, ali nije bilo diplomatske infrastrukture koja bi omogućila postizanje i poštovanje međunarodnih sporazuma.

Koristi ubistvo "čudovišta" Sulejmanija u kampanji

Tramp tvrdi da je Sulejmani planirao da digne u vazduh ambasadu SAD u Bagdadu i da je on ubistvom iranskog generala to sprečio. "Reći ću ovo - sredili smo totalno čudovište. Uništili smo ga. To je trebalo da se dogodi mnogo ranije", rekao je Tramp. Nešto kasnije na mitingu u okviru predizborne kampanje koji je održao u Toledu u Ohaju, Tramp je rekao da je Sulejmani planirao napade na više američkih ambasada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kasim Sulejmani

"Sulejmani je aktivno planirao nove napade i ozbiljno razmatrao naše ambasade, ne samo ambasadu u Bagdadu, ali mi smo ga zaustavili", poručio je biračima, pretvorivši ubistvo Sulejmanija u temu svoje kampanje. Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je rezoluciju kojom se ograničavaju Trampova ovlašćenja za pokretanje vojne akcije protiv Irana, a glasanje je potvrdilo duboku podelu među kongresmenima, pošto republikanci snažno podržavaju predsednika. Uoči odlaska na miting u Ohaju, Tramp je u Beloj kući izjavio da podržava širenje NATO i na zemlje Bliskog istoka, predlažući naziv koji krije igru reči NATO-ME, odnosno NATO plus Bliski istok (Middle East), što na engleskom može da se shvati i kao "NATO, to sam ja (me)".

Radio Slobodna Evropa (RFI) prenosi drugu tvrdnju vezanu za poređenje Sarajevskog atentata iz 1914. s ubistvom Sulejmanija. Navodi se da britanski istoričar Nil Ferguson smatra da se Sulejmani ne treba porediti s austrougarskim prestolonaslednikom Francom Ferdinandom, već pre sa njegovim atentatorom Gavrilom Principom. Prema tvrdnji Fergusona, "Sulejmanijeva karijera kao sponzora terorizma stavlja ga bliže uz sarajevskog atentatora Gavrila Principa nego uz njegovu žrtvu". Ovaj istoričar smatra da Bliski istok u januaru 2020. ni po čemu ne liči na Evropu iz juna 1914, pošto je tada na Starom kontinentu postojala ravnoteža moći velikih sila, Iran sada daleko zaostaje za Amerikom i njenim saveznicima na Bliskom istoku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading