Stravična preporuka australijske vlade: Nalog za ubijanje beba koala i kengura

Autor:

Svet

14.01.2020

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australijski vatrogasci koji se bore sa požarima, pre svega na jugoistoku zemlje, dobili su od vlade preporuku da ubijaju bebe koala i kengura koje zateknu u spaljenim područjima, a koje su još uvek zavisne od mleka i stoga sa smanjenim šansama da prežive.

Foto: Tanjug/AP
Jedna od izmučenih koala koja je preživela požar

Svetski mediji navode da su širom Australije organizacije za zaštitu životinja zadužene za brigu o malim koalama i kengurima, koji su u požarima postali siročići, pobesnele zbog ovakve odluke vlasti.

Vatrogasci prilikom obuzdavanja požara konstantno nailaze na povređene životinje koje pate, ali u vladinom dokumentu koji se odnosi na plan rehabilitacije životinja pogođenih požarima u saveznoj državi Viktorija nije predviđena zaštita svih živih bića. U njemu stoji da bi nad mladuncima koji su pronađeni u zoni požara, a koji još uvek zavise od mleka, trebalo izvršiti eutanaziju. Ona se, pre svega, odnosi na mladunce mlađe od šest meseci koji još uvek nemaju krzna i kojima su uši spuštene, dok se za starije primerke odluka donosi u zavisnosti od slučaja.

Navodi se da je australijska vlada opravdala ovu odluku tvrdnjom da bi ovim životinjama bila "potrebna dugoročna nega i ne bi mogli da uspešno ponovo budu vraćeni u prirodu". U dokumentu se opisuju i metode eutanazije, koje uključuju smrtonosnu injekciju, snažan udarac ili upucavanje. Uprkos tvrdnjama vlasti da je opstanak ovih mladunaca neodrživ, mnogi centri za brigu o životinjama uspešno su odgajili bebe koala i kengura pronađene u požarnim područjima.

Niki Medvel, koja rukovodi skloništem za životinje Red boks vajldlajf, izjavila je za Jahu njuz Australija da deluje da vlada ne čini ništa kako bi pomogla autohtonim vrstama životinja da prežive požare.

Foto: Tanjug/AP

- Oni ne smatraju da je potrebno spasavati životinje kojih ima u velikom broju, poput kengura i koala. Nije važno ni da li su opečene vatrom. Ako ih pronađu na mestu požara, upucavaju ih. Dakle, radi se o potpuno zdravim životinjama, uključujući i koale, za koje neki kažu da su na rubu izumiranja - navela je Medvelova.

Veliki požari koji su zahvatili Australiju uništili su oko pola milijarde primeraka biljaka i životinja i desetkovali prirodna staništa, pa je 20.000 koala stradalo samo na Ostrvu kengura na jugu zemlje.

Peticija za zaštitu kamila od odstrela

Na internetu je pokrenuta peticija kojom se od australijske vlade traži da poštedi od odstrela oko 10.000 kamila koje su lokalne vlasti protekle nedelje najavile da će ubiti jer se stanovništvo žali da žedne životinje upadaju u njihova naselja i očajnički traže vodu. Aboridžinski zvaničnici udaljenih predela severozapada savezne države Južna Australija odobrili su odstrel kamila, kojih u celoj zemlji ima više od milion i koje nisu autohtona vrsta, a njihova populacija poslednjih godina naglo raste.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading