RUSKI AMBASADOR U UN: Postupci zemalja EU vode gašenju nuklearnog sporazuma sa Iranom

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

17.01.2020

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mehanizam rešavanja sporova sa Iranom, koji su pokrenule Francuske, Nemačka i Velika Britanija, može prouzrokovati nekontrolisani krah nuklearnog sporazuma", rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vasilij Nebenzja

- To je veoma nezahvalna odluka, veoma opasan korak, koji može dovesti do nekontrolisanog procesa kraha sporazuma. Slali smo signale o tome i uoči donošenja odluke, a sada naše evropske partnere direktno upozoravamo na to - istakao je on.

Ranije su Nemačka, Francuska i Velika Britanija najavile pokretanje mehanizma za rešavanje sporova u okviru iranskog nuklearnog sporazuma.

U zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova triju zemalja navodi se da su oni primorani na to zbog odbijanja Teherana da ispuni svoje obaveze iz sporazuma.

 

 

Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Nemačka) zaključili su 14. jula 2015. istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa - Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

Dogovor u svom izvornom obliku nije preživeo ni tri godine: Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. objavile saopštenje o jednostranom povlačenju iz njega i vraćanju strogih sankcija Iranu. Iran je najavio postupno smanjenje svojih obaveza u okviru sporazuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading