Neće doživotnu vlast: Putin ODBACIO ideju beskonačnog predsedničkog mandata!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

18.01.2020

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je ideju beskonačnog predsedničkog mandata. On je naglasio da je bolje da se ne dozvoli da predsednik ostane na dužnosti beskonačan broj mandata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Putin smatra da bi bilo veoma zabrinjavajuće ako bi se ponovo oživela praksa iz sredine osamdesetih godina kada su lideri SSSR-a obavljali dužnosti praktično do smrti, a da pre toga nisu obavili adekvatne pripreme za transfer vlasti.

Putin je ranije u obraćanju skupštini najavio izmene Ustava prema kojima predsednik može da ostane na tom mestu najviše dva mandata i to bez izuzetka.

Predložio je da se predsednički kandidati ograniče samo na ruske državljane, koji nikada nisu imali nijedno strano državljanstvo, kao i da žive u Rusiji najmanje 25 godina.

Predlog je bio i da se ukine klauzula, prema kojoj osoba može da bude ponovo izabrana za predsednika nakon dva mandata, a zatim da napusti mesto najmanje jedan mandat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading