Svetski ekonomski forum (WEF) u Davosu: CILJ - SPREČITI KLIMATSKU APOKALIPSU

Autor:

Svet

20.01.2020

22:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U švajcarskom zimskom centru Davosu počeo je jubilarni 50. Svetski ekonomski forum, koji će trajati do 24. januara. Tako se na jednom mestu okupila ekonomska, politička i društvena elita.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Glavne teme ovogodišnjeg skupa su klimatske promene i akcije, a jedna od najvažnijih sesija je Sprečavanje klimatske apokalipse.

Pored predsednika mnogih država, učestvovaće više od 3.000 preduzetnika, političara, intelektualaca, predstavnici nekih od najvećih svetskih kompanija, aktivisti i druge zvanice iz ukupno 117 država.

Među njima će biti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Organizatori foruma su od svih njih zatražiti da se obavežu na postizanje neto nulte emisije ugljenika do 2050. godine ili ranije.

PROBLEMI SA ZDRAVLJEM

O tome kako da prepoznamo i rešimo glavne probleme sa zdravljem dok obezbeđujemo jednake uslove za sve u Davosu govoriće: nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik SAD Donald Tramp, francuska ekonomistkinja Kristin Lagard, indijska glumica Dipika Padukon, ugandska političarka Vini Bijanima i švedska aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg.

S obzirom na njihov prethodni susret, kada je Tramp bukvalno izignorisao Gretu, na forumu će sve oči biti uprte upravo u njih.

400 otvorenih i zatvorenih sesija održaće se u okviru foruma

Klaus Švab, osnivač Svetskog ekonomskog foruma (WEF), ocenio je da trenutno u svetu vlada preterani pesimizam, iako je u proteklih pet decenija napravljen značajni napredak, a predstoji mu velika šansa da postane civilizacija u kojoj bi čovek bio u središtu pažnje.

- Ko danas još, na primer, govori o analfabetizmu? Životni vek i kvalitet života su značajno porasli. Stanovništvo se udvostručilo i sve je manje ljudi koji žive ispod granice siromaštva - objasnio je on u intervjuu švajcarskom dnevniku Blik.

SIMPATIČNIJE DRUŠTVO

Prema njegovim rečima, svet se nalazi u prelaznoj fazi od posleratnog sveta ka novom poretku, koji treba oblikovati.

- Optimističan sam da će se u tome uspeti. Četvrtom industrijskom revolucijom moramo pronaći novi sadržaj života - podvukao je Švab i dodao da je smisao postojanja je još uvek previše definisan proizvodnjom i potrošnjom.

Klasu Švab, osnivač WEF: Smisao života nam daju kola, posao, sat. To se mora promeniti

- Definišemo se preko toga koji nam je položaj na poslu, koja kola vozimo, koji sat nosimo. To nam daje smisao života. Pošto će za ljude biti sve manje posla, to će morati da se menja, a to znači da ćemo morati mnogo toga da delimo, na primer automobil, i ponovo više brinemo jedni o drugima. Postaćemo simpatičnije društvo - uveren je Švab.

ČINJENICE

Eko-frendli forum

- Forum u Davosu ove godine želi da izgradi održivi ekonomski sistem uprkos smanjenju emisije ugljen-dioksida

- Dugoročni cilj im je stvaranje globalne ekonomije bez CO2 gasa

- Jelovnik na forumu sadrži 90 odsto sezonskog voća i povrća

- Čak 50 odsto hrane činiće vegetarijanski proizvodi

- Ne služe piće u plastičnim čašama za jednokratnu upotrebu

- Koriste uglavnom hibridna vozila za prevoz

- Forum koristi resurse 100 odsto obnovljive električne energije

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading