Evo kako će se suditi Trampu

Autor:

Svet

20.01.2020

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa nastavlja se danas, kada će u Senatu biti izneti uvodni argumenti o tome zašto bi američki predsednik trebalo da bude smenjen sa funkcije. Trampa će u Senatu braniti poznati pravnici, među kojima su i Ken Star, koji je bio specijalni istražitelj u procesu opoziva predsednika Bila Klintona 1998. godine, i istaknuti advokat Alen Deršovic.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Nestranačka i nezavisna Agencija za nadzor vlade, koja radi za Kongres, zaključila je da je predsednik prekršio zakon kada je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage od kojih bi imao političku korist. To je bio i glavni povod za pokretanje procesa opoziva, preneo je Glas Amerike.

Demokrate tvrde da "ima i više nego dovoljno dokaza" koji utvrđuju da je Tramp kriv po obe tačke "optužnice" - zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa. Još nije poznato hoće li na suđenju biti svedoka. O tome će odlučiti većina u Senatu, koju trenutno imaju republikanci.

Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine (67) od 100 senatora, što je malo verovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci, pa je gotovo sigurno da će Tramp ostati na položaju predsednika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading