Dok Tramp rešava probleme po svetu, kod kuće mu spremaju opoziv

Autor: Tanjug, Republika

Svet

21.01.2020

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp nalazi se na forumu u Davosu u misiji da privuče globalnu poslovnu zajednicu, dok se istovremeno danas u Vašingtonu nastavlja proces njegovog opoziva raspravom o rezoluciji kojom se utvrđuju pravila suđenja u Senatu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Dvodnevna poseta Švajcarskoj testiraće Trampovu sposobnost da uravnoteži svoj bes zbog procesa opoziva u odnosu na želju da projektuje liderstvo na svetskoj sceni, preneo je AP.

Nagađalo se da će Tramp otkazati putovanje zbog suđenja u Senatu, ali njegovi saradnici su rekli da je on i dalje fokusiran na postizanje rezultata za američki narod.

Iako će klimatska pitanja biti glavna tema u Davosu, Tramp je rekao da prisustvuje forumu kako bi podstakao kompanije da ulažu u SAD.

Tramp se sutra vraća u Vašington, kada bi u Senatu trebalo da budu izneti uvodni argumenti u postupku opoziva, preneo je Glas Amerike.

Trampov pravni tim traži da se optužbe odmah odbace

Optužbe protiv Trampa, da je zloupotrebio položaj i opstruisao Kongres, na suđenju u Senatu izneće demokratski članovi Predstavnickog doma koji su u dokumentu, podnetom uoči suđenja, naveli da Tramp mora biti smenjen da bi se zaštitila nacionalna bezbednost i očuvao postojeci sistem vlade u zemlji.

U memorandumu Trampovog pravnog tima, objavljenom u utorak, osporavaju se optužbe protiv predsednika SAD i traži se od Senata da ih odmah odbaci.

RepublikaFoto: wikipedia.org
Seant SAD

Tvrdi se i da "teorija demokrata o zloupotrebi položaja" nije osnov za opoziv, a da su demokrate vodile namešteni proces tokom kojeg su, kako se ocenjuje, samo uspele da dokažu da Tramp nije uradio ništa pogrešno.

Procesom u Senatu predsedava glavni sudija Vrhovnog suda Džon Roberts.

Pred Robertsom su prošle nedelje položili zakletvu članovi Senata koji će imati ulogu porotnika u nastavku procesa opoziva američkog predsednika.

Senatori su se obavezali na nepristrasnost, iako se više njih već ranije izjasnilo za ili protiv Trampove smene, dok je republikanski lider Mič Mekonel rekao da sarađuje sa Belom kućom u procesu opoziva.

Tramp "ugrozio nacionalnu bezbednost"

Demokrate optužuju američkog lidera da je zloupotrebio položaj odlaganjem isplate vojne pomoći Ukrajini, da bi izvršio pritisak na Kijev da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, a da je zatim opstruisao istragu Kongresa o tom slucaju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Demokrate su u dokumentu, podnetom Senatu u ponedeljak, saopštile da je Tramp "ugrozio nacionalnu bezbednost i američki demokratski sistem".

Trampov pravni tim tvrdi da je proces opoziva nezakonit, otrovan i opasan pokušaj da se ponište rezultati predsednickih izbora 2016. godine i da se utiče na izbore ove godine.

Oni tvrde i da je predlog Trampovog opoziva ustavno i legalno nevažeći, jer se predsednik ne optužuje za specifično krivično delo.

Uoči suđenja i dalje nije poznato da li će biti svedoka.

Republikanci, koji imaju većinu u Senatu, žele da odlože odluku o tom pitanju dok se ne iznesu optužbe protiv Trampa, a njegov pravni tim odgovori.

Mala verovatnoća da Tramp bude smenjen

Koja god da bude odluka o svedocima, malo je verovatno da će u Senatu biti doneta odluka o Trampovoj smeni, s obzirom na to da taj potez do sada nije podržao nijedan republikanac, a odluka o smeni u Senatu se donosi dvotrećinskom vecinom.

Tramp je tek četvrti američki predsednik koji je suočen sa tom mogućnošću.

Nijedan predsednik u američkoj istoriji nije smenjen kao direktan rezultat procesa opoziva.

Ričard Nikson je podneo ostavku, dok su Endrju Džonson i Bil Klinton opozvani u Predstavnickom domu, ali se u Senatu glasalo protiv njihove smene.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading