POVEDITE RAČUNA! Smrtonosni koronavirus može se preneti i preko očiju

Autor: dailymail.co.uk/blic.rs

Svet

25.01.2020

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smrtonosni koronavirus koji odnosi sve više života može da se prenese i preko očiju, upozorili su naučnici. Do sada je registrovano više od 1.400 obolelih, najveći broj zaraženih je u Kini - njih 1.362, dok je umrla 41 osoba.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kineski doktor Vang Guangfa strahuje da je možda dobio infekciju sličnu SARS-u jer nije nosio zaštitne naočare. Doktor Guangfa predvodi odeljenje za pulmologiju u bolnici u Pekingu i bio je deo tima stručnjaka koji je ranije ovog meseca posetio Vuhan, gde se virus prvi put pojavio.

Vodeći eksperti potvrdili su da je takav scenario "apsolutno moguć" - da virus može da uđe u oči ukoliko ih dodirujete. Dodatno su upozorili da koronavirus, za koji se misli da se prenosi kijanjem i kašljanjem, može da luta po telu i da na kraju stigne do oka.

Paul Kelm, profesor genetike virusa sa Imperijal koledža London, kaže da je to "apsolutno moguće".

- Ako do vas dospeju kapljice od kijanja, preko nosa će doći do očiju. Oko se povezuje s vašim nosom kroz usne šupljine. Ako patite od alergija i ako vam oči suze, nos će vam curiti. Ili ako stavite lekove u oči, imaćete ukus u zadnjem delu grla - rekao je profesor i dodao da nije neobično da se grip i drugi virusi prenose ovim putem i da se respiratorne infekcije mogu preneti putem očiju.

Profesor Kelam je rekao da zbog toga zdravstveni radnici moraju da nose zaštitu za oči. Iako su maske za lice koje štite usta i nos efikasne, one očigledno "neće zaštititi oči".

Doktor Majkl Hed viši naučni saradnik u oblasti globalnog zdravlja na Univerzitetu u Sauthempton podržao je tvrdnju profesora Kelama.

- Prenos bi mogao biti dodirom oka ako je virus na ruci, što olakšava širenje s jedne osobe na drugu. Razmišljajte tako da je to slično kao prehlada ili grip, dodirivanjem nosa, usta i očiju je način da se širi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading