Nemački oklop za Mađarsku preko Grčke vredan pola milijarde evra

Autor: balkansec.net, Republika

Svet

28.01.2020

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska ove godine nastavlja sa velikim programom vojne modernizacije "Zrinski 2026". Najnovija nabavka vredna pola milijarde evra su 44 tenka Leopard 2A7 i 24 samohodne haubice PzH-2000 od Nemačke.

Foto: youtube.com/amagyarhonvedseg
Foto: Ilustracija

Ugovori su potpisani sa nemačkim proizvođačima Rajnmetal (Rheinmetall) i KMV (Krauss-Maffei Wegmann) a važni konstrukcijski delovi proizvodiće se u Grčkoj. Početak isporuke očekuje se iduće godine a završetak tokom 2025.

U istom paketu Budimpešta dobija i dvanaest polovnih Leparda 2 za obuku i trinaest logističkih vozila.

Program "Zrinski 2026"

Nabavka najsavremenijih Leoparda važan je deo programa svekupune modernizacije vojske "Zrinski 2026". Time Budimpešta istovremeno okončava strategiju simboličnog broja tenkova sa početka 21. veka.

Kada stignu 44 nova nemačka tenka (jedan bataljon) i 24 samohodne haubice (dva diviziona) Mađarska će imati jednu brigadu za brzo delovanje naoružanu na nivou najrazvijenijih zemalja članica NATO.

Strateško opredeljenje Budimpešte je da vojnu opremu za potrebe programa modernizacije "Zrinski 2026" kupuje na tržištu Evropske unije.

Glavni partneri su kompanija Erbas za helikoptere H-145M (kakve koristi i Srbija) i H-225M, a za tenkove Lepard 2A7 i haubice PzH-2000 nemački proizvođači Rajnmetal i KMV .

Ugovor za kupovinu tenkova sa kompanijom KMV potpisan je u decembru 2018. godine. Rajnmetal je krajem prošle godine objavio da će za potrebe istog projekta proizvoditi topove kalibra 120 mm.

Dok ne stigne nemački oklop Mađarska ima jedan bataljon sa trideset zastarelih tenkova T-72, četiri bataljona borbenih vozila pešadija BTR-80A sa topom 30 mm i 260 BTR-80 u varijanti oklopnog transportera sa mitraljezom 14,5 mm.

Vozila BTR-80 Budimpešta je dobila devedesetih godina prošlog veka u okviru kompenzacije za dug bivšeg SSSR-a. Ne isključuje se mogućnost da ta oprema ostane u upotrebi zbog planiranog povećanja brojnog stanja vojske do 2026. godine.

Leopard kao evropski projekat

U jačanje oklopnih potencijala i artiljerije mađarske vojske glavnu ulogu imaće nemačka kompanija KMW koja je proizvođač tenka Leopard 2A7 i samohodne haubice PzH-2000. U proces izrade uključeno je više firmi iz Evrope.

Za glavno naoružanja na tenku Leopard 2A7 zadužena je kompanija Rajnmetal koja proizvodi top L55 u kalibru 120 milimetara i municiju. Sistem za upravljanje vatrom proizvodi nemačka multinacionalna kompanija Hensoldt koja je bila deo Erbasa a od 2017. se nalazi u vlasništvu američkog investicionog fonda KKR.

Motor je delo multinacionalne kompanije MTU sa sedištem u Nemačkoj koja pravi motore za teške industrijske mašine i u vlasništvu je britanskog holdinga Rols Rojs.

Glavne delove konstrukcije novog Leoparda poput trupa i kupole proizvodi grčka kompanija Metka. Grci još od 2003. učestvuju u proizvodnji tenkova Leopard 2 i uradili su 170 trupova i kupola za grčke verzije tenka sa oznakom HEL ( Hellas - Grčka), kao i 62 za Katar.

Samohodna haubica PzH-2000 projekat je nemačkih kompanija KMV i Rajnmetal. Rajnmetal proizvodi i pametnu municijuu kalibru 155 mm sa infracrvenim i laserskim senzorima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading