Nad svetom se nadvija nova opasnost! Ptičji grip se pojavio u Kini

Autor: Telegraf, Republika

Svet

02.02.2020

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U gradu u centralnoj kineskoj provinciji Hunan uginulo je skoro 18.000 pilića posle zaraze ptičjim gripom H5N1, navelo je u subotu na svom sajtu Ministarstvo poljoprivrede Kine. U saopštenju se ne navodi kada je izbila zaraza, kao ni kada su zaraženi pilići morali da budu usmrćeni. Hunan se inače graniči sa provincijom Hubei, epicentrom zaraze koronavirusom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
18.000 pilića je uginulo

Prema navodima ministarstva, ptičji grip se pojavio na farmi u gradu Šaojang i od njega je stradalo 4.500 kokošaka, više od polovine jata farme. U samom gradu je uginulo skoro 18.000 kokošaka, posle izbijanja zaraze. U saopštenju se navodi da je uzrok visoko zarazan podtip gripa H5N1.

Od 2003. godine, H5N1 ptičji grip usmrtio je 455 ljudi širom sveta, navodi se u podacima Svetske zdravstvene organoizacije.

Kako utiče na ljude?

Kako navodi Svetska zdravstvena organizacija, iako H5N1 može da se prenese na ljude, kroz kontakt sa mrtvim pticama ili kontaminiranom sredinom, među ljudima je, ipak, redak.

- Virus ne utiče lako na ljude, a širenje zaraze sa čoveka na čoveka nije uobičajeno - navodi SZO. - Nema dokaza da bolest može da se prenese na ljude kroz hranu dovoljno kuvanu i spremljenu prema propisima. Smrtnost među ljudima od ovog tipa virusa je 60 odsto, navodi SZO.

Vesti stižu dok koronavirus iz Vuhana, za koji se veruje da je potekao od slepog miša iz provincije Hubei, nastavlja da se širi zemljom. Do sad je uzrokovao 305 smrtnih slučajeva među ljudima i zarazio oko 14.300 ljudi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading