Šamar za Ruse od Pompea!

Autor: Republika

Svet

02.02.2020

22:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Majk Pompeo doputovao je juče iz Belorusije u Kazahstan da bi izvršio pritisak na tamošnje vlasti da budu obazrive u vezi s ruskim i kineskim ulaganjima i uticajem.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pompeo

AP prenosi da je Pompeo kazahstanskim zvaničnicima rekao da atraktivnost takvih investicija ide uz cenu suvereniteta i može da naruši, umesto da pomogne, dugoročan razvoj zemlje.

Prethodno je šef Stejt departmenta u beloruskoj prestonici Minsku poručio da su SAD spremne da Belorusiju u potpunosti snabdeju energetskim resursima po konkuretnim cenama.

- Naši proizvođači energije su spremni da isporuče 100 odsto nafte koja vam treba po konkuretnim cenama - rekao je Pompeo posle sastanka sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom i šefom diplomatije Vladimirom Makejom.

Prva poseta nekog šefa Stejt departmenta Minsku nakon 26 godina

Pompeo je prvi američki državni sekretar koji je posetio Belorusiju u poslednjih 26 godina, i to u vreme napetih odnosa između Minska i Moskve zbog energetskih pitanja, primećuje AP i ocenjuje da Pompeova izjava predstavlja "šamar Rusiji" pošto je ta zemlja nedavno obustavila isporuku nafte Belorusiji. Pompeo je na sastanku sa Lukašenkom rekao da se nada da će pomoći da se Belorusiji pruži prilika da ostvari "suverenitet i nezavisnost", kojima teži.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

02.02.2020 23:20

Au pravi se javili da dele lekcije o suverenitetu a okupirali pola sveta. Bar da cute.