Erdogan preti Rusiji: Ne stajte nam na put! Moskva oštro reagovala!

Autor: Republika

Svet

03.02.2020

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski lovci F-16 nastavili su juče napade na položaje sirijske vojske u provinciji Idlib kao odgovor na udar pripadnika Oružanih snaga Turske.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan i Putin

- U Idlibu su poginula četvorica naših vojnika, devet je ranjeno, njihovo lečenje se nastavlja u bolnicama. Kao i ranije, odgovorili smo i uvek ćemo odgovarati. Sada se naši napadi nastavljaju. Odlučni smo da nastavimo borbu - izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i dodao da su turske snage izvele 122 artiljerijska i 100 minobacačkih napada na 46 objekata sirijske vojske.

Erdogan je objavio i da u napadu na sirijske snage učestvuju i vojni avioni F-16.

- Onaj ko želi da proveri snagu turske odlučnosti shvatiće svoju grešku. Nameravamo da nastavimo naše operacije. Ali, što je još važnije, ukoliko ne budemo imali rezultate, sam ću ispričati svom kolegi Vladimiru Putinu o ozbiljnosti situacije sa kojom se suočavamo. Ruskim kolegama je upućen signal - ne stajte nam na put - dodao je turski lider.

Nastavićemo da podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, nećemo priznati nezakonitu aneksiju Krima, kaže Erdogan

Erdogan je ponovio i da Ankara ne priznaje ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom i da će nastaviti da prati položaj krimskih Tatara:

- Nastavićemo da podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine. Nećemo priznati nezakonitu aneksiju Krima. Krimski Tatari su važan aspekt naših bliskih odnosa sa Ukrajinom i mi nastavljamo da pratimo njihov položaj.

Odmah je usledio odgovor Kremlja.

- Više puta smo govorili da ne postoji nikakva zabrinutost u vezi sa krimskim Tatarima. Predsednik Rusije više puta je objašnjavao stvarno stanje stvari svom kolegi. Erdogan ima poziv predsednika Putina da poseti Krim i vidi sve, takoreći, sa izvora - izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

Podsetimo, Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading