Erdogan zapretio Asadovim snagama: Povucite se ili ćete biti suočeni sa silom

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.02.2020

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je danas da će upotrebiti silu protiv snaga sirijske vlade ukoliko se one ne povuku do kraja meseca na ranije dogovorenu liniju prekida vatre u severnoj Siriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan je preneo Putinu tokom telefonskog razgovora da "režim (Asada) mora da se povuče iza (linija definisanih) memorandumom iz Sočija"

- Ako se režim ne povuče do oblasti iza posmatračkih položaja (Turske), Turska će biti primorana da stvar preuzme u svoje ruke - upozorio je Erdogan tokom obraćanja članovima svoje partije nakon sukoba turskih i sirijskih snaga u Siriji u ponedeljak, u kojima je stradalo nekoliko pripadnika turskog i i sirijskog osoblja, prenosi AP.

On je naglasio da se trenutno dva turska posmatračka položaja nalaze iza linije Asadovih snaga.

Erdogan je rekao da je tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora preneo Putinu tokom razgovora da "režim (Asada) mora da se povuče iza (linija definisanih) memorandumom iz Sočija, iza naših posmatračkih položaja", dodaje TASS.

On je dodao da turske snage imaju pravo na smoodbranu u Idlibu.

Erdogan je naglasio i da Ankara pridaje poseban značaj prijateljstvu i saradnji sa Moskvom.

- Naše jedino očekivanje od Rusije je da bolje razume osetljivost našeg pitanja u Siriji. Podelio sam naša očekivanja o Siriji i Libiji (tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora) sa Putinom - rekao je Erdogan.

Snage sirijskog predsednika Bašara al Asada od decembra su napredovale ka severozapadnoj pokrajini Idlib, poslednjem uporištu pobunjenika. Turska, koja podržava neke od pobunjenika, ima više desetina posmatračkih položaja svoje vojske u Idlibu, koji se graniči sa Turskom.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće u četvrtak hitnu sednicu zbog situacije na severozapadu Sirije, na zahtev Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske.

Idlib je jedina sirijska regija u kojoj se još vode borbe.

U 2017. godini u ovoj provinciji je otvorena zona u kojoj su preostale snage pobunjenika i delovi terorističkih grupa koji su odbili da se predaju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading