Da ne zarate Rusija i Turska: Putin i Erdogan se sastaju zbog razaranja Idliba?!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.02.2020

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kremlj ne isključuje mogućnost sastanka predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, da bi razgovarali o situaciji u sirijskom Idlibu", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Pesov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan i Putin su pre dva dana otvoreno razgovarali telefonom "o svim temama"

- Nema konkretnog dogovora po tom pitanju, ali ne isključujemo mogućnost sastanka - rekao je Peskov.

Peskov je napomenuo da i Putin i Erdogan skloni da u kratkom vremenskom roku donesu odluku o sastancima kada smatraju da je to neophodno, prenosi Tass.

U raketnim napadima sirijskih vladinih snaga u ponedeljak poginulo je osam turskih vojnika i drugih članova osoblja, a turska avijacija i artiljerija odgovorile su sledećeg dana izvođenjem 54 napada na ciljeve u Idlibu, u kojima je poginulo 76 sirijskih vojnika.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je ranije danas da njegova zemlja od Rusije očekuje da zaustavi napade snaga sirijske vlade u provinciji Idlib na severozapadu te zemlje.

On je precizirao da Turska od država koje su garanti sirijske vlade očekuje da zaustavi napade.

- Preneli smo odlučnost ruskim partnerima da zaustavimo humanitarnu dramu u Idlibu - rekao je Čavušoglu, prenosi Rojters.

Čavušoglu, takođe, ne isključuje mogućnost susreta Putina i Erdogana zbog Idliba.

On je podsetio da su pre dva dana predsednici Rusije i Turske razgovarali telefonom, dodajući da su "o svim temama otvoreno razgovarali".

- Doneta je odluka da se nastavi saradnja. Sada čekamo dolazak delegacije iz Rusije. Lideri se posle toga mogu sastati, ako bude bilo potrebno. Naš cilj je da se napadi obustave - rekao je Čavušoglu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je juče da će upotrebiti silu protiv snaga sirijske vlade ukoliko se one ne povuku do kraja meseca na ranije dogovorenu liniju prekida vatre u severnoj Siriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading